joi, 19 iulie 2012

Ce le transmitem celorlalti...

Ce le transmitem celorlalti...
Ii invatam pe ceilalti ce suntem, nu ce stim, spunea M Eminescu, iar psihologia moderna confirma aceasta realitate prin studiile clinice a mii si mii de persoane.

In procesul comunicarii, informatia cognitiva (ce stim), se transmite prin limbaj verbal iar cea experientiala (ce suntem, ca rezultat al experientelor de viata), prin limbaj nonverbal. Studii recente in comunicare arata ca 93%  din “felia de tort” ii revine comunicarii nonverbale iar celei verbale “marele rest” de 7%. Uimitor, nu-i asa?

Mesajul nonverbal sau metaverbal (dincolo de cuvinte) se exprima prin: intonatia vocii care poate fi calda, aspra sau neutra, ritmul si volumul acesteia, prin privire, expresie, gestica sau atitudine corporala.

Cei mai sensibili la aceste mesaje nonverbale sunt copiii si animalele.
Psihologul francez Jacques Salome, specialist in comunicare spune "este tipic pentru un copil sa aiba puterea de a trezi cu o tenacitate incredibila, cu un curaj uimitor, ranile ascunse, nespuse, din trecutul nostru”.

Deoarece pastram in noi urmele a numeroase situatii dureroase neincheiate, din trecut, acestea creaza in prezent suferinta si noi conflicte. Suntem reactivi la un cuvant, privire sau atitudine care atinge acea zona vulnerabila, in timp ce celalalt poate sa priveasca perplex si sa nu inteleaga …

Pe parcursul vietii, ne-am creat mecanisme de aparare, necesare gestionarii diferitelor situatii tensionate, si astfel am devenit mai putin atenti si interesati de intelegerea corecta a mesajului, dincolo de subiectivism.

Cum putem incheia si sterge aceste urme din sufletul nostru? Prin iertare. Iertarea este deplina atunci cand amintindu-ne de persoana respectiva nu mai simtim nimic negativ sau chiar uitam ce ne-a afectat.

Si pentru ca vindecarea sa fie completa "ar trebui sa ne iertam pe noi insine, pentru orice autoviolenta pe care o intretinem, uneori pentru zeci de ani; ar fi posibil sa rostiti cuvinte de genul: ma iert pentru ca mi-am inveninat atatea zile si nopti tot retraind umilinta de a fi fost agresata la 15 ani", scrie Jacques Salome.

Fericirea incepe cu starea de bine traita in si cu noi insine. Abia de aici incepe apoi calatoria spre fericirea de a fi cu celalalt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu