luni, 23 iulie 2012

Intelectualii anti-Băsescu scriu oficialilor de la Bruxelles


Zeci de intelectuali români - scriitori, profesori universitari, cercetători, oameni de artă şi cultură - au semnat o scrisoare deschisă adresată liderilor de la Bruxelles. Mesajul se vrea un protest faţă de reacţiile externe dure privitoare la situaţia politică de la Bucureşti şi, totodată, o listă a situaţiilor în care preşedintele suspendat, Traian Băsescu, ar fi abuzat sau ignorat normele democratice europene şi principiile statului de drept. "Preşedintele Băsescu vorbeşte deschis şi liber despre rolul său de jucător, în ciuda faptului că un atare rol contravine definiţiei constituţionale a Preşedintelui României ca mediator ... Ni se repetă constant – în ecou cu declaraţiile Preşedintelui – câ idealul european al unei societăţi care garantează o viaţă decentă pentru toţi este perimat, şi ar trebui să fie înlocuit de o societate “competitivă” în care doar cei mai adaptaţi şi mai puternici să supravieţuiască".
Stelian Tănase

Stelian Tănase
Foto: inpolitics.ro
Epistola grupului de intelectuali este adresată preşedintelui Consiliului European Herman van Rompuy, preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso, vicepreşedintelui CE Viviane Reding, comisarului pentru Afaceri Interne Cecilia Malmström şi secretarului general al CE Catherin Day.
"Suntem acum profund îngrijorați de reacțiile externe la recentele evenimente politice din țara noastră. Sperăm ca această scrisoare să ajute la clarificarea oricăror concepții eronate cu privire la situația curentă și va deschide un dialog în legătură cu viitorul. Căci suntem profund preocupați de recentele acuzații care pretind că Parlamentul și Guvernul României ar fi subminat statul de drept și independența justiției în încercarea de a-l demite pe președintele Traian Basescu. E greu pentru noi să vedem că reprezentanți de seamă ai Uniunii Europene iși exprimă poziția ignorând un principiu fundamental al dreptului, audiatur et altera pars", se arată în scrisoarea al cărei text apare pe blogul lui Stelian Tănase.
Semnatarii scriu că judecătorii Curţii Constituţionale au recunoscut că preşedintele României s-a substituit Parlamentului, iar suspendarea sa a fost în conformitate cu Constituţia. Totodată, lui Traian Băsescu i se impută faptul a refuzat să-l numească pe Klaus Johannis drept prim-ministru, deşi acesta beneficia de susţinerea uni majorităţi parlamentare şi că i-a numit din proprie voinţă pe şefii serviciilor secrete, deşi aceştia ar fi trebuit să fie numiţi de către Parlament.
"Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele recente care au făcut să explodeze în iarna trecută demonstrații civice în peste 60 de orașe ale României. Referendumul din 29 iulie este expresia faptul că societatea românească refuză intoleranța și discrepanțele economice din ultimii ani.  Sperăm cu toată sinceritatea că acest referendum va dovedi că idealurile democratice au rădăcini adânci în societatea românească, sunt vibrante și pline de viață", susţine semnatarii scrisorii.
"Apreciem din toată inima timpul și preocuparea pe care le cheltuiți pentru examinarea contextului pe care l-am evocat, și care privește climatul politic al României într-un moment delicat. Sperăm că declarațiile Dvs de susținere a democrației în România vor reflecta de asemeni aceste fapte complexe, și că, împreună, putem continua să lucrăm în interesul nostru comun pentru un viitor democratic, prosper și tolerant deopotrivă pentru România și pentru Uniune Europeană", se mai arată în scrisoare.
Printre semnatarii scrisorii se regăsesc Liviu Antonesei, profesor şi scriitor, rectorul UMF Iaşi Vasile Astărăstoae, criticul literar Paul Cernat, actriţa Iarina Demian, scriitorul Şerban Foarţă, scriitorul Marius Ghilezan, profesorul Adrian Paul Iliescu, criticul literar Ion Bogdan Lefter, profesorul Vlad Nistor, Marius Oprea de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, profesorul Zoe Petre, preşedintele Pro Democraţia Cristian Pîrvulescu, rectorul Universităţii Babeş-Bolyay Ioan-Aurel Pop, scriitorul Stelian Tănase ş.a.


Sursa:  RTV.NET


Un comentariu:

  1. un pamflet trist:

    SCRISOARE CĂTRE UNIUNEA EUROPEANĂ, BRUXELLES
    [partea a II-a-i mai la dreapta]
    în deconstrucție, că-i la modă


    http://www.meganet.ro/inzborlaue/

    RăspundețiȘtergere