duminică, 1 iulie 2012

Laureat al premiului Nobel: Zona euro nu are mari şanse să supravieţuiască crizei









Joseph Stiglitz
Foto: wikipedia.org



Zona euro nu are mari şanse să supravieţuiască actualei crize. Cel mai probabil, ea se va destrăma sau va suferi tranformări majore. Declaraţia fost făcută de Joseph Stiglitz, un economist american, laureat al premiului Nobel.

"Cred că Europa ar putea fi salvată dar, judecând după direcţia în care merg politicile acum, va fi foarte greu pentru zona euro să supravieţuiască, cel puţin în formula actuală de 17 state", a spus Joseph Stiglitz.

"Există scenarii potrivit cărora zona euro s-ar putea destrăma într-un mod mai blând. Germania s-ar retrage, iar restul Europei ar rămâne împreună. Astfel, restructurarea s-ar produce cu mai puţine traume decât în cazul celuilalt scenariu, în care ţările de la periferie ar abandona moneda unică. Totuşi, cel de-al doilea scenariu este cel mai probabil", a mai spus laureatul premiului Nobel.

"Întrebarea care se pune acum se referă la gradul de solidaritate politică a Uniunii, dacă va exista suficientă voinţă politică pentru ca nivelul sporit de integrare economică să funcţioneze. Şi, până acum, Germania nu a dat dovadă de solidaritatea de care ar fi nevoie pentru succes", a precizat Stiglitz.


Sursa:  RTV.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu