luni, 9 iulie 2012

Noptile nedormite afecteaza imunitatea


Noptile albe diminueaza capacitatea imunitara, a demonstrat un studiu intocmit de Dr Katrin Ackermann de la “Eramus MC University Medical Center” din Rotterdam.
Chiar daca, dupa o noapte alba, acordam organismului cateva ore de somn in ziua urmatoare, odihna nu se va reflecta pe toate palierele care raspund de sanatate. Organismul este construit sa functioneze ciclic, iar ciclul somn-veghe raspunde organic ciclului noapte-zi, noteazaLe Figaro.

Atat lipsa somnului de noapte, cat si dormitul ziua perturba activitatea granulocitelor, un tip de celule albe nespecifice, al caror rol este sa sustina imunitatea.

In corpul nostru, exista trei feluri de granulocite: neutrofile care distrug bacteriile, basofile care intervin in reactile alergice si activeaza sistemul antiinflamator si eosinofile, care ataca actiunile parazitare. Fiecare are o anumita contributie in functionarea normala a sistemului imunitar.

Studiul s-a facut asupra unui esantion de 15 barbati, cu varsta medie de 25 ani, carora li s-a echilibrat in prealabil ritmul circadian (alternanta veghe ziua – somn noaptea), dupa care li s-au preluat probe de sange si li s-au analizat toate tipurile de celule albe.

Ulterior, dupa o veghe de 29 ore, s-au repetat masuratorile si s-au comparat rezultatele, constatandu-se cresterea nivelului de granulocite, ceea ce explica faptul ca organismul, simtindu-si sistemul imunitar slabit, si-a mobilizat un plus de forte pentru a se apara.

Dar capacitatea organismului de a-si spori mijloacele de aparare este limitata. Cu alte cuvinte, exista un moment cand el nu mai poate asigura alte celule si atunci, automat, infectiile nu mai intampina rezistenta.

Asa se explica, de exemplu, faptul pentru care, dupa nopti nedormite, prindem un guturai mai usor decat in conditiile respectarii ritmului circadian normal. Unii au si observat ca, dupa Revelion, se trezesc cu nasul infundat.

Sursa: ziare.com

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu