miercuri, 11 iulie 2012

Omul-cheie care îi leagă pe Victor Ponta şi magnatul George Soros


O publicaţie conservatoare din Statele Unite încearcă să stabilească rolul multi-miliardarului american de origine ungară, George Soros, în criza politică din România. Punctul de plecare: consilierul lui Victor Ponta, fostul general american Wesley Clark, este un om de bază în afacerile conduse de Soros.

Potrivit WorldNetDaily, Clark se află în conducerea unei companii finanţate de Soros şi lucrează alături de magnat şi în International Crisis Group (ICG), care a susţinut revoluţii în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. 

Soros, un susţinător-cheie al mişcării Occupy, are legături cu companii care doresc să exploateze aurul din România. Situaţia este însă puţin bizară: deşi Soros a investit în aşteptarea începerii exploatării, organizaţii non-profit finanţate de miliardar sprijină lupta împotriva începerii exploatării. 

Marţi, 10 iulie, oficialii europeni s-au arătat îngrijoraţi de situaţia din România, notează WND, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a UE, Pia Ahrenkilde Hansen. "Suntem îngrijoraţi de viteza şi consecinţele deciziilor luate în România în ultimele săptămâni", a spus Hansen. 

Atunci când a acceptat să vorbească despre noul său consilier, Ponta a spus: "Este o mare şansă. Generalul Clark este un mare economist, implicat la cel mai înalt nivell în strategia economică, un om pe care fiecare şi l-ar dori şi o şansă pe care un premier nu ar trebui să o rateze niciodată. I-am promis că vom rezolva criza politică şi vom avea o justiţie independentă".

Clark apare în conducerea BNK Petroleum, o companie petrolieră cu sediul în California, cu birouri în Canada, Olanda şi Polonia, dar cu prezenţă în mult mai multe state ale lumii. În 2010, fondul de investiţii al lui Soros, Quantum Partners, a cumpărat 20% din BNK Petroleum. 

Clark se află şi în conducerea ICG, alături de Soros. ICG are strânse legături cu susţinerea revoltelor din Egipt, Tunisia, Algeria şi alte state din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. 

Fundaţia Soros, din România, a încercat timp îndelungat să influenţeze scena politică de la Bucureşti, notează WND. 

În mod bizar, chiar înainte ca Ponta să îl numească pe Clark consilier pe probleme de securitate şi strategie economică, Fundaţia Soros a condamnat public acţiunile premierului împotriva preşedintelui Băsescu. Ponta era acuzat de "tehnici de influenţare a justiţiei, în cazuri aflate în dezbatere sau chiar înainte de dictarea verdictului final"

Organizaţiile non-profit finanţate de Soros au sprijinit ONG-urile care luptă împotriva Gabriel Resources, compania canadiană interesată de exploatarea aurului şi argintului de la Roşia Montană.

Totuşi, Soros are o legătură cu acest proiect. În 2008, Newmont Mining, la care Soros are acţiuni, a cumpărat încă 1,5% din Gabriel Resources, pentru a ajunge la 19,9%. 

Însă, la un an după ce Soros a decis să nu mai aibă legături cu Newmont, miliardarul a trimis o scrisoare către CEO-ul companiei, cerându-i să nu susţintă proiectul minier din România.

Sursa: REALITATEA.NET


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu