vineri, 31 august 2012

5 tactici neobişnuite pentru a trăi o viaţă lungă


sfatulparintilor.ro viata lunga
Cât de mult îţi doreşti să trăieşti o viaţă lungă? Ai o dietă sănătoasă (de cele mai multe ori), faci sport (când de des poţi) şi nu fumezi, ai renunţat în urmă cu mulţi ani. Ce alte lucruri eşti dispus să faci pentru a trăi o viaţă lungă?

În trecut, oamenii au încercat diferite metode pentru a-şi creşte longevitatea, unele mai plăcute decât altele. Spre exemplu, ştiai că despre practicarea metodelor sexuale taoiste, dacă se fac corect, se spune că conferă imortalitatea? De-a lungul secolelor oamenii au încercat să trăiască o viaţă lungă prin consumul unor lucruri precum şerpi cu clopoţei, polen, caterpillar fungus, o specie ciuperci parazite care se dezvoltă pe larvele insectelor.

În zilele noastre ştiinţa ne-a pus la dispoziţie strategii care funcţionează. Iată câteva dintre cele mai neobişnuite tactici pentru a trăi o viaţă lungă.


Viaţă lungă # 1: Înfometarea
Oamenii de ştiinţă au observat, încă din 1934, următorul lucru: cobaii de laborator trăiau mai mult dacă erau hrăniţi la limita foametei. Acest experiment a fost confirmat şi de către studiile făcute pe şoareci de către R. Weindruch în 1986. De atunci orice experiment de acest gen a avut aceleaşi rezultate. Atât timp cât nutrienţii esenţiali nu lipsesc din dieta animalelor, acestea trăiesc mai mult dacă sunt înfometaţi.
În prezent unele persoane au început să experimenteze pe propria piele. CR Society este un grup de oameni care îşi doresc să trăiască mai mult printr-o dietă redusă în calorii. Oamenii care îmbrăţişează o astfel de dietă prezintă o rezistenţă scăzută la insulină şi o scădere a tensiunii arteriale. De asemenea, cei mai longevivi oameni din lume trăiesc pe insula Okinawa, practică restricţia calorică, o componentă importantă a culturii lor. Cunoscută ca hara hachi bu, obiceiul lor este oprirea din mâncare înainte de a se simţi sătui, iar ei consumă doar 1.200 de calorii pe zi.



Viaţă lungă # 2: Învaţă o limbă străină
Un creier sănătos care funcţionează la capacitate maximă este cheia unei vieţi lungi şi sănătoase. Este greu să iei decizii bune în ceea ce priveşte sănătatea ta fizică şi starea ta de bine în cazul în care creierul dă rateuri.
Un număr mare de studii a relevat faptul că abilitatea de a vorbi două sau mai multe limbi străine scade şansele de a dezvolta demenţă şi Alzheimer, două boli fatale persoanelor în vârstă. Dr. Fergus Craik precum şi alţi oameni de ştiinţă de la Rotman Research Institute, Toronto au descoperit că la persoanele care vorbeau cel puţin două limbi străine, au amânat dezvoltatea Alzheimer cu până la 5 ani.
Acest lucru se poate datora faptului că vorbirea a două limbi străine poate crea creierului abilitatea de a funcţiona normal chiar şi dacă este afectat. În plus, beneficiile bilingvismului, precum o mai bună funcţie executivă, sunt bine cunoscute.


Viaţă lungă # 3: Trăieşte la munte
Persoanele care trăiesc la munte au o viaţă mai lungă. Indiferent că vorbim despre  comunităţile din SUA sau din oraşul sardinian Ovodda, mulţi dintre bărbaţii şi femeile de acolo ating o sută de ani. În aceste condiţii, beneficiile aerului proaspăt de munte nu mai poate fi pus sub semnul întrebării.
O altă explicaţie poate fi faptul că în fiecare zi aceste persoane trebuie să urce şi să coboare jumătate din timpul petrecut afară astfel încât inima are numai de câştigat. Ca să nu mai vorbim şi de peisajul mirific cu care se desfată zi de zi.



Viaţă lungă # 4: Fii religios
Multe studii au arătat o corelaţie pozitivă dintre credinţele religioase şi sănătate. Într-o meta-analiză – 42 de studii realizate la Institutul Naţional de Cercetări în Sănătate din Statele Unite – s-a descoperit că persoanele care sunt credincioase, indiferent de zeul la care se închină, trăiesc mai mult decât non-religioşii.
Comunitatea de adventiştii de ziua a 7 din Loma Linda, California sunt un bun exemplu. Au comunitatea cu cea mai mare speranţă de viaţă din SUA, chiar dacă printre ei sunt şi persoane care nu au adoptat dieta vegetariană, recomandată de către biserică.
Nu se ştie încă dacă speranţa mai mare de viaţă se datorează unui suport social mai bun printre comunităţile religioase sau unei intervenţii divine.



Viaţă lungă # 5: Îmbogăţeşte-te
Dacă te gândeai să renunţi la toate posesiunile personale şi să trăieşti o viaţă liberă care să nu aibă nimic de-a face cu consumerismului zilelor noastre, trebuie să renunţi la idee dacă vrei să trăieşti o viaţă lungă. Averea şi viaţa sănătoasă sunt corelate pozitiv oriunde în această lume. Ţările sărace au o speranţă de viaţă mai mică întrucât guvernele lor alocă mai puţini bani sistemului de sănătate, iar în ţările bogate, cei înstăriţi trăiesc mai mult decât săracii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu