vineri, 31 august 2012

Oficialii europeni EVITĂ ROMÂNIA: Vizite anulate, congres mutat de la Bucureşti


Oficialii europeni aleg să stea departe de România, cel puţin o vreme. Doi înalţi deminari UE au anunţat că nu vor participa la Reuniunea diplomaţiei române de la Bucureşti. Totodată, Congresul Socialiştilor Europeni, care ar fi trebuit să aibă loc la Bucureşti, ar putea fi mutat la Bruxelles.

Congresul Socialiştilor Europeni ar putea fi mutat la Bruxelles
Congresul Socialiştilor Europeni ar putea fi mutat la Bruxelles
Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, nu va veni la Bucureşti, la Reuniunea diplomaţiei române de săptămâna viitoare, participarea ei nefiind permisă de alte angajamente din agendă, precizează MAE român pentru Mediafax.
Vizita oficialului la Bucureşti la începutul lunii septembrie fusese anunţată în urmă cu o lună de fostul ministru al Afacerilor Externe, Andrei Marga, care precizase că a primit o confirmare a vizitei din partea acesteia.
"MAE a iniţiat demersuri pentru participarea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române. Deoarece agenda oficială a Înaltului Reprezentant prevedea, pentru acea perioadă, angajamente şi activităţi stabilite anterior - inclusiv reuniunea şefilor de delegaţii ale UE – participarea nu a putut fi realizată", se menţionează într-o precizare transmisă joi de MAE, la solicitarea MEDIAFAX.
De asemenea, MAE evidenţiază că "nu a existat o confirmare scrisă a participării oficialului european la RADR, fiind exprimat doar un acord verbal de principiu".
Nici ministrul francez de Externe nu mai vine la Bucureşti
Fostul şef al diplomaţiei, Andrei Marga, declarase în luna iulie că a adresat invitaţia de a veni la Bucureşti, la Reuniunea Diplomaţiei, şi ministrului francez de Externe, Laurent Fabius, adăugând că şi din partea acestuia a primit o confirmare a participării.
MAE a informat vineri, 24 august, că Fabius a anunţat încă din 3 august că nu poate fi prezent în 3 septembrie la Bucureşti, fiind amânată astfel vizita pe care o convenise de principiu cu fostul ministru Marga.
"La data de 3 august 2012, MAE francez a anunţat MAE român că ministrul Laurent Fabius nu mai poate fi prezent la data de 3 septembrie 2012 la Bucureşti, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR), având în vedere un alt angajament pe care ministrul francez îl are în plan extern, astfel că vizita a fost amânată din raţiuni obiective. (...) Totodată, precizăm că nu a existat o confirmare scrisă a participării oficialului francez la RADR, fiind exprimat doar un acord verbal de principiu", se arată într-o precizare a MAE transmisă vineri, la solicitarea Mediafax.
La Reuniunea Diplomaţiei care va avea loc săptămâna viitoare, în perioada 3-4 septembrie, vor participa ca invitaţi speciali Lamberto Zannier, secretarul general OSCE, Grigol Vashadze, ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, şi Oleg Efrim, ministrul justiţiei din Republica Moldova.
Programat încă de anul trecut să aibă loc la Bucureşti între 28 şi 29 noiembrie, Congresul Socialiştilor Europeni ar putea fi mutat la Bruxelles, pe ultima sută de metri, din cauza controverselor create la nivel european de de Guvernul Ponta.

Partidul Socialist European (PSE) e decis să mute Congresul de pe 28-29 septembrie de la Bucureşti la Bruxelles, din cauza îngrijorărilor legate de nivelul la care democraţia din România se află de când Guvernul Ponta şi-a început mandatul, scrie EurActiv.  

Încă nu s-a luat o decizie finală, însă există multe voci care susţin că Congresul ar trebui mutat la Bruxelles, au declarat surse din rândul socialiştilor europeni. 

Mai mult, doar un număr mic de lideri ai partidelor afliliate grupului socialist european au confirmat până acum prezenţa la Congresul de la Bucureşti, restul având ezitări faţă de scenariul în care premierul Victor Ponta le-ar fi amfitrion.


Sursa:  REALITATEA.NET


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu