miercuri, 12 septembrie 2012

Al-Qaida se joacă cu Occidentul


Аль-Каида терроризм оружие террористическая организация
© Foto: Flickr.com/Jamespon/cc-by-nc

Al-Qaida face propuneri Occidentului. Fratele liderului organizaţiei teroriste internaţionale Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, Mohammed, a propus ţărilor occidentale, în principal SUA, să încheie un acord de conciliere cu islamiştii. În schimb, ei „sunt dispuşi să înceteze atacurile împotriva intereselor SUA şi statelor occidentale”.

Mohammed al-Zawahiri a menţionat că are destulă influenţă asupra fratelui său şi este convins că îl va asculta. Totodată, el a menţionat că nu mai vorbesc de 10 ani unul cu altul.
Experţii au fost îngrijoraţi nu de relaţiile tensionate dintre cei doi fraţi, ci, în primul rând, de încercarea de a prezenta Al-Qaida ca lider al islamiştilor radicali, spune Gumer Isaev, expert la Centrul de Studiere al Orientului Mijlociu Contemporan.
„Gruparea Al-Qaida nu este lider al tuturor forţelor islamiste. În general, nu există forţe islamiste mondiale. Există diferite organizaţii politico-religioase în diferite ţări şi regiuni. Fiecare are scopurile şi sarcinile sale. De aceea propunerea lui Mohammed al-Zawahiri este un fel de provocare. Reiese că există o lume occidentală şi există o organizaţie mondială islamistă, iar fratele liderului acestei organizaţii propune un armistiţiu”.
Dacă Occidentul refuză propunerea de a purta tratative cu Al-Qaida, ea se va folosi de această situaţie şi va continua lupta. Înseamnă că în spatele acestei propuneri este o nouă escaladare a tensiunii, din nou atentate în Irak sau în alte părţi, în urma cărora nu mor americani sau nu doar americani.
Şi fostul lider al organizaţiei, Osama bin Laden, a făcut de multe ori astfel de propuneri. Iar când ele erau refuzate, urmau noi atentate sângeroase. Între altele, atentatul din metroul londonez din 2004, care a răpit vieţile a 50 de persoane, s-a produs tocmai pe fundalul faptului că Occidentul, din motive de neînţeles, a refuzat să încheie un armistiţiu cu Al-Qaida.
Aleksei Podţerob, analist la Institutul de Orientalistică, menţionează că Occidentul a încheiat deja o înţelegere cu islamiştii.
„În timpul războiului civil din Libia şi acum, în timpul războiului civil din Siria, islamiştii joacă un rol foarte important. Şi puterile occidentale, aşa-numiţi luptători pentru libertate, inclusiv SUA, îi sprijină. Adică ei se află de aceeaşi parte a baricadei. Şi nu poate să nu stârnească uimire trecutul recent. Al-Qaida, care a lupta împotriva trupelor sovietice în Afganistan şi împotriva Guvernului din Kabul, este creaţia americanilor. Apoi Al-Qaida s-a întors împotriva lor. Se creează impresia că s-au uitat evenimentele din 11 septembrie de la New York şi Washington, atentatele din Anglia, trenul morţii din Spania”.
Este puţin probabil că Mohammed al-Zawahiri a început acest joc cu Occidentul în mod întâmplător. Occidentul consideră posibil să folosească islamiştii, printre care sunt mulţi terorişti ai Al-Qaida, pentru a înlătura de la putere regimurile care nu-i plac. Aşa a fost în Afganistan, Libia, aşa se întâmplă acum în Siria. Asta le şi dă teroriştilor din Al-Qaida motive să apară în rolul de pacificatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu