duminică, 30 septembrie 2012

CUTREMUR ÎN COLUMBIA cu magnitudinea de 7,4. Se aşteaptă replici, dar nu tsunami


CUTREMUR ÎN COLUMBIA cu magnitudinea de 7,4
CUTREMUR ÎN COLUMBIA cu magnitudinea de 7,4
Potrivit Institutului American de Seismologie, cutremurul s-a produs la 45 de kilometri de localitatea Popayan, în apropierea graniţei cu Ecuadorul.
Epicentrul cutremurului a fost reperat la nivelul La Vega, o localitate situată în departamentul Cauca, la aproximativ 600 de kilometri de Bogota. Seismul s-a produs la o adâncime de 169 de kilometri, a declarat o purtătoare de cuvânt a Agenţiei, precizând că nu dispune imediat de nicio informaţie cu privire la eventuale victime sau pagube. "Pentru moment nu există pagube grave", a declarat duminică la prânz pentru presă Carlos Ivan Marquez, directorul organismului public de prevenire a catastrofelor. Totuşi, unii "locuitori au fost afectaţi la Timbiqui", o altă localitate din departament, a precizat el.

Cutremurul a fost resimţit în mare parte din ţară, în cel puţin opt provincii (Cauca, Huila, Valle, Risaralda, Quindio, Antioquia, Caldas, Tolima, Choco şi Cundinamarca) situate în sud-vestul, vestul şi centrul ţării, potrivit acestei surse. Institutul american de geofizică USGS a anunţat, de asemenea, că a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 7,4, al cărui epicentru a fost localizat la aproximativ 20 de kilometri est de oraşul La Vega şi la aproximativ 326 de kilometri nord-est de Quito, capitala Ecuadorului, la o adâncime de aproximativ 150,4 kilometri. Nicio alertă de tsunami nu a fost lansată, a precizat Centrul de alertă de tsunami pentru Pacific, care face parte din cadrul serviciului american meteorologic NOAA.

Cutremurul a fost resimţit puternic la Quito, dar şi în alte regiuni din Ecuador, potrivit mai multor mărturii publicate pe Twitter. La Quito, cutremurul a fost resimţit timp de aproximativ 30 de secunde, în special în clădirile înalte, a constatat un jurnalist AFP. Emisiunile mai multor posturi de radio au fost întrerupte pentru anunţarea seismului.

Ţările andine din America Latină, inclusiv Columbia şi Ecuadorul, sunt situate pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă care concentrează aproximativ 85% din activitatea seismică terestră.

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu