duminică, 30 septembrie 2012

DISCURS DECODIFICAT. Când va avea loc RĂZBOIUL dintre Israel şi Iran


Discursul premierului israelian Benjamin Netanyahu la ONU a fost analizat de experţi şi de analişti care au concluzionat că un eventual atac al Israelului asupra instalaţiilor nucleare iraniene ar putea avea loc în 2013.

Analiza discursului ţinut zilele trecute de Benjamin Netanyahu la ONU arată că un eventual război israeliano-iranian ar putea începe în prima parte sau la mijlocul lui 2013, la luni bune după prezidenţialele americane şi după un posibil scrutin anticipat în Israel, scrie Reuters.
“Decisivul an” 2012 va trece fără ca nimic decisiv să se întâmple, a concluzionat analoistul Ofer Shelah, de la ziarul Maariv.
Maariv şi un alt ziar de largă circulaţie din Israel, Yedioth Ahronoth, spun că data limită stabilită de Benjamin Netanyahu, care a lansat un ultimatum pentru Iran, ar fi primăvara lui 2013, adică termenul la care Teheranul ar putea obţine destul uraniu îmbogăţit pentru fabricarea unei bombe.
Alte două ziare – Haaretz şi Hayom – apreciază că războiul ar putea izbucni mai degrabă spre mijlocul anului viitor.
Ultimatumul lui Netanyhu
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a cerut Naţiunilor Unite să impună “o linie roşie clară” activităţilor iraniene de îmbogăţire a uraniului, subliniind că timpul exercită presiuni în dosarul nuclear iranian, informează AFP.
“În faţa unei linii roşii clare, Iranul va ceda”, a dat asigurări Netanyahu.
Premierul s-a ajutat de schema unei bombe artizanale pe care a prezentat-o la tribuna Adunării pentru a explica că Iranul trebuie împiedicat în mod absolut şi că acesta se află în prezent la 70 la sută, conform premierului, din pragul de 90 la sută de îmbogăţire a uraniului. Acesta a continuat prin desenarea unei linii roşii pe schema pentru sublinia acest aspect.
“Timpul ne presează, este foarte târziu”, a avertizat acesta. “Calendarul nuclear iranian nu aşteaptă”.
Subliniind că “este vorba de supravieţuirea statului (său)”, el a apreciat că este “datoria sa să vorbească”. “Viitorul lumii este în joc (…) nimic nu ne poate periclita mai mult viitorul nostru ca un Iran dotat cu arme nucleare”, a continuat el.

Stabilind o paralelă între un Iran ca putere nucleară şi “al-Qaida armată cu bombe atomice”, acesta a întrebat: “Cine va fi în siguranţă în Orientul Mijlociu? În Europa? În America?”.
“Singurul mod prin care putem evita (aceasta) în manieră credibilă este să împiedicăm Iranul să adune suficient uraniu îmbogăţit pentru a fabrica o bombă”, a concluzionat acesta.
Uraniul slab îmbogăţit poate servi în centralele electrice, însă este nevoie de o îmbogăţire la 90 la sută cel puţin pentru a produce “carburantul” necesar unei bombe.
În altă ordine de idei, premierul israelian a denunţat “discursul calomnios” rostit în Adunarea Generală ONU de preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, care a calificat drept “rasistă” politica de colonizare israeliană din teritoriile palestiniene.


Sursa: realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu