vineri, 28 septembrie 2012

FMI nemultumit ca: „Nu s-a reusit implementarea unui sistem financiar mondial mai sigur”


560291_310650002375644_939765550_nLa cinci ani de la izbucnirea crizei financiare, in ciuda unor reforme progresiste, nu s-a reusit implementarea unui sistem financiar mondial mai sigur. Afirmatia este sustinuta de catre Fondul Monetar International in ultimul dintre rapoartele sale.

“Desi intentiile factorilor de decizie sunt clare si pozitive, reformele trebuie sa isi faca simtit efectul si la nivelul structurilor financiare mai sigure, in parte pentru ca, in unele economii si regiuni, masurile de interventiei ocazionate de criza prelungita intarzie «repornirea» sistemului spre o cale mai buna”, se arata in capitolele analitice ale Raportului despre Stabilitatea Financiara Globala a Fondului Monetar International.

„In ciuda unei serii de reforme regulatorii indreptate in directia corecta, structurile financiare prezente inainte de criza nu s-au schimbat in fapt atat de mult”, a explicat Laura Kodres, directorul Departamentului de Piete Monetare si de Capital din cadrul FMI, intr-o conferinta de presa ce a avut loc marti
Pentru a face institutiile mai transparente, mai putin complexe si interconectate, in anumite zone, reformele trebuie in continuare rafinate de catre factorii de decizie, in ciuda progreselor inregistrate pe agenda reformarii, se arata in raportul dat publicitatii inainte de intalnirea anuala dintre Fond si Banca Mondiala.
Conform FMI, „un sistem financiar mai stabil este un sistem mai putin complex si mai transparent, un sistem in care institutiile sunt mai putin dependente, sunt mai bine capitalizate si pot absorbi mai bine pierderile, reusind sa gestioneze mai eficient riscurile presupuse de lichiditati”.
„Structurile financiare de baza pe care le-am identificat drept problematice inainte de criza exista inca”, a spus Kodres, adaugand ca sistemele financiare sunt inca prea complicate, activele bancilor sunt foarte concentrate, iar aspectele prea importante pentru a le rata au fost nerezolvate.
„Complexitatea poate afecta stabilitatea financiara daca produsele financiare asociate sunt prea opace si nu pot fi usor evaluate din punct de vedere al pretului”, avertizeaza FMI in raportul sau.
Criza financiara a solicita ca factorii de deciziei sa reconsidere rolul pe care structurile propriilor sisteme financiare il au in obtinerea unor rezultate economice pozitive, inclusiv a unei cresteri economice bune, se arata in acelasi raport.
Studiul FMI dezvaluie ca amortizoarele financiare mai ridicate au legatura cu o crestere economica mai ridicata inainte si dupa criza financiara, atat pentru economiile avansate, cat si pentru cele emergente.
Cel de-al treilea si al patrulea capitol ale raportului sunt analitice, iar continutul primelor doua capitole vor fi dezvaluite pe durata intrunirii anuale a FMI cu Banca Mondiala. Aceasta va incepe luna viitoare, in Japonia, la Tokyo. (sursa: finantistii.ro)

Uniunea bancară – ultimul stadiu al socialismului monetar

E timpul să ne amintim vorba lui Lenin: imperialismul este ultimul stadiu al capitalismului. Altă, epocă, aceeași viziune deterministă. Sau mai bine zis, a damnării. Cu referire la uniunea bancară guvernatorul BNR a afirmat:
Credem ca procesul este inevitabil si rapid, si trebuie sa ne inscriem in el
Că e rapid, înțeleg. Dar că e inevitabil? De ce este inevitabil? Este adevărat că centralizarea monetară fără centralizare bugetară este o schemă sortită eșecului. Asta s-a spus de la bun început din anii 1990, dar “băieții deștepți” de la cârma unificării europene ai făcut pe niznaii. Dar criza financiară – care era inevitabilă în sens autentic, adică în logica sistemului proprietății comune asupra banilor dar nu și asupra cheltuielilor – poate să ducă la două rezultate: fie la continuarea centralizării, fie la recunoaștere falimentului intervenționismului monetar. Soluția este politică și ea reflectă ideologia dominantă. Nimic inevitabil aici.
Și de ce trebuie să ne înscriem în el? Chiar dacă un proces este inevitabil, el poate fi rău din punct de vedere etic, prin urmare nu văd ce justifică prescripția normativă. Cum ar veni, dacă știm că oile se duc spre bârlogul ursului, ăsta nu e un motiv suficient de bun pentru a le urma. Sau, dacă vreți, dacă știm că e o singură barcă de salvare de pe Titanic, tot nu înseamnă automat că este înțelept și moral să ne repezim spre ea. (sursa: logec.ro)
Sursa: gandeste.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu