vineri, 28 septembrie 2012

Pe Marte au curs rauri


Roverul Curiosity , care exploreaza Planeta Marte, a reusit sa afle ca, in trecut, pe teritoriul acesteia se aflau rauri. El le-a trimis oamenilor de stiinta aflati pe Pamant imagini care demonstreaza acest lucru.
In fotografii se pot vedea pietris si nisip. Judecand dupa felul in care arata, cercetatorii de la NASA sustin ca ar fi fost erodate si transportate de apa. Fotografiile trimise de Curiosity le ofera oamenilor de stiinta indicii importante privind debitul si lungimea raurilor.


“E prima data cand vedem pe Marte piertris adus de apa”, spune William Dietrich de la Universitatea California.
Pornind de la imaginile trimise de Curiosity si analizand dimensiunile pietrelor, cercetatorii au concluzionat ca apa curgea cu 0,91 m/s la o adandime de 1 m, potrivit NASA. Pentru ca pietrele au o forma rotunjita, se presupune ca ele ar fi fost transportate pe distante considerabile.
Dupa cum arata pietrele, e foarte putin probabil ca ele sa fi fost transportate de vant. Drept urmare, cercetatorii sustin ca este foarte posibil ca, in urma cu milioane de ani, pe Planeta Marte sa fi existat ape curgatoare.
Sursa:  www.2012en.ro 


Источник:http://www.2012en.ro/2012/09/pe-marte-au-curs-rauri/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FaMYX+%282012+Era+Noastra%29


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu