vineri, 9 noiembrie 2012

Americanii nu impartasesc politicile de dominare globala ale celor care ii conduc


suaConglomeratul corporatist superstructurat american- inclusiv sectorul financiar, industria de aparare, companiile petroliere si media- manipuleaza in mod subversiv societatea americana, marturiseste Peter Dale Scott, fost diplomat, poet si sustinator infocat al ideii de anti-razboi.
RT:De ce consideri ca un asemenea concept ca democatia este folosit in mod intentionat eronat ?
Peter Dale Scott: Este adevarat, in special in ultimii 15-20 de ani, America a folosit sloganurile democratiei si ale libertatii ca o metoda de a-si extinde sfera lor de influenta in lume.
Avem aceste doua fundamente, una Democratica, alta Republicana, care fac ceea ce obisnuia sa faca doar CIA-ul- sa investeasca bani in alegerile din alte tari, ceea ce cred eu ca este de neinteles.
Da, mi-as dori sa vad mai multa democratie si libertate in lume, dar trebuie sa fie autohtona, trebuie sa se nasca din acea tara, nu este ceva ce poti sa sadesti. In Libia, a fost impusa total din exterior.
Cred ca istoria va trebui sa judece cazul Libia dintr-o perspectiva foarte negativa, avand in vedere ceea ce s-a intamplat cu Gaddafi.
RT: Credeti ca este vorba despre idealism sau despre lipsa unei analize necesare sau a unei lipse de perspectiva atunci cand cei care iau decizii amesteca SUA in chestiuni importante?
Marea diferenta intre invaziile britanice si cele americane este aceea ca britanicii cel putin cunosteau limba celor pe care doreau sa-I invadeze, macar aveau un anume nivel de cunostinte.

Politicile americane sunt dictate de obicei de ignoranti incredibili. In cazul Libiei, de exemplu. Ideea era ca toata lumea il ura pe Gaddafi si tot ce trebuia sa faci este sa dai un mic imbold unei revolte populare si poof! Gaddafi va disparea. Fortele speciale ale SUA s-au dus in Siria inainte de Primavara Araba pentru a antrena grupurile de rezistenta.
Sper ca macar la un moment dat America se va satura si va obosi datorita acestor interventii urate care le explodeaza in fata. Cred ca cei mai multi americani isi doresc sa nu fi auzit vreodata de Irak.
RT: Cand va ganditi la interesele SUA in Orientul Mijlociu, nu ar fi mai bine pentru SUA si Israel sa aiba de-a face cu regimuri autocrate dar mai predictibile, mai degraba decat cu aceste grupari islamiste nepredictibile?
PS: Politica externa americana a luat-o pe un drum gresit inca de la atacurile de la 9/11.
Raspunsul imediat a fost atacul asupra acelor tari- Afganistan, Irak, Somalia, Libia si Siri. Ce au in comun toate aceste tari? La un moment dat, toate aceste tari au fost aliate cu Rusia, Uniunea Sovietica. Asadar, parea ca e un effort concertat pentru a inlocui o influenta sovieta cu una americana.
L-am avut pe generalul Wesley Clark care a fost la Pentagon intre 1991 si 2001. El a fost cel care ne-a spus ca exista un plan pentru a invada acele tari si pe care noi toti l-am vazut fiind implementat. A vorbit despre o oportunitate: acum ca Uniunea Sovietica nu mai exista, Rusia va fi prea confuza pentru a putea rezista astfel incat, planul va fi dus la indeplinire rapid.
Aceasta este ca o piesa de teatru sinistra care descrie dominarea pura a lumii. Nu cred ca americanii sustin acest lucru. Ce s-a intamplat a fost ca toate companiile americane aveau interesele lor in dominarea mondiala. Sunt foarte dezamagit de faptul ca americanii nu au facut mai mult ca sa opreasca acestfenomen, pentru ca a devenit periculos pentru mapamond.
RT: Ideea de gandire critica este foarte puternic sustinuta de jurnalistii americani, dar foarte usor sunt demonizate tarile care se opun SUA. Oare gandirea critica chiar lipseste din mass-media americana sau e publicul american cel care nu priveste cu seriozitate aceste fenomene?
PS: Nu este o problema a jurnalistilor. A existat o schimbare in ceea ce priveste concentrarea in mass-media americana. Avem parte de superstructuri corporatiste in care interesele finaciare, mass-media, industria de aparare si companiile petroliere sunt parte dintr-un conglomerat urias.
Este foarte important, pentru viitorul lumii, sa avem comunicare buna, iar asta inseamna sa avem un jurnalism bun. Este o problema uriasa faptul ca surperstructurile corporatiste americane ale mass-media se preteaza din ce in ce mai putin la jurnalismul obiectiv.
Traducere de: Alina Stredie
Sursa: rt.com
          gandeste.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu