joi, 15 noiembrie 2012

Este posibil un al doilea război palestinian?


20.03.2012 Сектор Газа Египет граница Хамас боевики
Foto: EPA

Liga Arabă a fixat o şedinţă de urgenţă pentru data de 17 noiembrie. Miniştrii arabi se vor întruni la Cairo la cererea Egiptului şi Autorităţii Palestiniene. Pe ordinea de zi figurează o singură problemă: cum să se răspundă la ultimele acţiuni israeliene în Fâşia Gaza. Pe 14 noiembrie, militarii israelieni au ucis pe unul dintre liderii aripii militare a Hamas, Ahmed al-Jabari şi au supus unui atac cartiere din Gaza.

Operaţiunea militarilor israelieni a fost un răspuns la atacurile cu rachete ale combatanţii mişcării Hamas asupra Israelului. Reprezentanţii Israelului au avertizat deja că orice răspuns din partea Hamas, va duce automat la începerea operaţiunii militare terestre în Gaza.
Situaţia evoluează rapid. Egiptul a rechemat pe ambasadorul său din Israel, iar ambasadorul israelian a părăsit Cairo. Şedinţa închisă a Consiliului de Securitate al ONU convocată de urgenţă la cererea Palestinei, Maroc şi Egipt nu a dat rezultate. Nu s-au adoptat nici un fel de declaraţii. Toţi aşteaptă reacţia Hamas şi a ţărilor arabe. Acolo starea de spirit este destul de belicoasă. Chiar şi Qatarul pro-occidental a chemat ca Israelul să fie „pedepsit aspru”.
Principala întrebare care apare în legătură cu aceste evenimente: este posibil un al doilea război în Gaza? Cu alte cuvinte – o repetare a operaţiunii desfăşurată de Israel în 2008-2009. Ea a început pe o bază similară şi a continuat cu introducerea trupelor israeliene şi atacarea Fâşiei Gaza de pe mare.
Actuala escaladare a situaţiei din Gaza este înrăutăţită de faptul că preşedintele Egiptului, Mohammed Mursi – unul din foştii lideri ai mişcării Fraţii musulmani – are o atitudine foarte radicală faţă de Israel. Iar Egiptul este unica ţară arabă cu care Israelul are un tratat de pace. Unii experţi ruşi, fac previziuni foarte sumbre în legătură cu aceasta. Iată opinia preşedintelui Institutului Orientului Mijlociu, Evgheni Satanovski.
„Va folosi preşedintele Egiptului Mohammed Mursi operaţiunea din Gaza pentru ruperea tratatului de pace cu Israelul acum sau va găsi un motiv mai târziu, deja nu mai are o importanţă deosebită. În orice caz, Mursi va denunţa tratatul de pace cu Israelul. Războiul Israelului cu Egiptul din cauza situaţiei din Sinai, sau din cauza crizei generale din Egipt, sau din alt motiv este necesar pentru conducerea egipteană. Şi aici nu se poate face nimic”.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu