sâmbătă, 16 februarie 2013

Impactul devastator al practicilor Monsanto asupra agricultorilor


Cu o săptămână înainte ca în SUA Curtea Supremă să audă argumentele din cazul Bowman vs. Monsanto Co., Centrul pentru Siguranţa Alimentară (CSA) şi Salvaţi Seminţele Noastre (SOS), două organizaţii dedicate complet pentru promovarea unor sisteme de agricultură şi alimentaţie sigure şi sustenabile, au lansat noul raport intitulat “Giganţii Seminţelor vs. Agricultorii Americani.”
Noul raport investighează modul în care actualul regim de brevetare a seminţelor a dus la o modificare radicală a aprovizionării globale cu seminţe şi modul în care aceste brevete au instigat corporaţii precum Monsanto să dea în judecată agricultorii americani pentru presupusa încălcare a brevetului de seminţe.
Raportul analizează şi consecinţele mai largi la nivel socio-economic a actualului sistem de brevetare, care include pierderi în ceea ce priveşte inovaţia seminţelor, creşterea preţului seminţelor, reducerea numărului de cercetări ştiinţifice independente şi probleme ecologice.
Printre descoperirile raportului există câteva statistici alarmante:
  1. Începând cu luna ianuarie 2013, Monsanto, în temeiul încălcării brevetului de seminţe, a intentat 144 de procese, implicând 410 agricultori şi 56 de afaceri agricole mici, în cel puţin 27 de state diferite.
  2. Astăzi, trei corporaţii controlează 53% din piaţa comercială globală a seminţelor.
  3. Aşa-numita “consolidare” a activităţii seminţelor a dus la un control al pieţei care a avut drept rezultat creşterea considerabilă a preţului seminţelor. Între 1995-2011, costul mediu de a planta un hectar de boabe de soia a crescut cu 325%, în cazul bumbacului cu 516%, iar preţul seminţelor de porum s-a majorat cu 259%.
De asemenea, raportul contestă afirmaţiile unor giganţi ai industriei seminţelor potrivit cărora “actualele reguli de brevetare sunt necesare pentru inovaţia în acest sector de piaţă.”
În plus, raportul evidenţiază o scădere incredibilă a diversităţii seminţelor cultivate timp de câteva mii de ani.
Potrivit datelor analizei: 86% din porumb, 88% din bumbac şi 93% din boabele de soia cultivate acum în SUA sunt tipuri modificate genetic, ceea ce face opţiunea de a cultiva recolte organice extrem de dificilă.
În timp ce corporaţiile agrochimice susţin că seminţele lor brevetate “determină o îmbunătăţire ecologică”, raportul notează că, în cazul recoltelor modificate genetic, au fost folosite cu 26% mai multe substanţe chimice decât în cazul culturilor ecologice.
Sursa: www.financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu