sâmbătă, 9 februarie 2013

Trecena Tzolkinului –1 Muluc


copacul
Dragii mei, azi incepe o alta trecena importanta si interesanta, in calendarul Mayas. Daca in ultimele 13 zile aproape toti am simtit ca trecem printr-un proces de purificare accelerata, manifestata prin ameteli, dureri de cap, stari ciudate pentru care nici un doctor nu a putut sa puna un diagnostic, acum incepe o noua trecena, ale carei caracteristici le aveti mai jos. Acest text completeaza cele spuse de Lauren Gorgo, in mailurile trimise ieri si azi, asa ca lucrurile incep sa se limpezeasca si … ne va fi foarte bine, cu conditia sa intelegem ce se intampla si SA NU NE FIE FRICA. Cu drag, Monica
Insemnari despre Trecena Tzolkinului –1 Muluc (Apa/Ofranda) (ii multumim Anei Nicolai)
Ziua 209 din Tzolkin-ul de 260 de zile
Data gregoriana:  8 februarie 2013
Semnul anului: 13 Caban (Pamant)
Trecenele sunt perioade de 13 zile din Tzolkin. Fiecare Trecena incepe cu Numarul 1, avand insa o Glifa diferita a Zilei. Asemenea unui val al celor Treisprezece Ceruri, energia de baza este guvernata de Glifa Primei Zile a Trecenei, care le influenteaza pe toate celelalte Glife ale Zilei. Constientizand energia predominanta a Primei Zile din Trecena, ne putem alinia intentiile cu acea energie si permite materializarea obiectivelor noastre.
Aceasta Trecena incepe cu 1 Muluc – Apa/Ofranda – Emotional, imaginativ, intuitiv, vasul Recunostintei, Esenta Vietii, Ofranda de recunostina pentru Apa si Viata.
Cuvantul mayas Muluc inseamna „ceva care este adunat sau colectat”, referindu-se la norii de ploaie ce se aduna în vazduh, inaintea unei furtuni. Motivul „terasa de nori” a fost folosit de culturile stravechi din Mexic, de Hopi si Pueblo, in arta lor, fiind de obicei ilustrat sub forma unei piramide. Potrivit lui Kenneth Johnson, în cartea Intelepciunea Jaguarului:  „Mayasii au predat despre faptul ca puterea si energia ploii erau ‘colectate’ in oalele sau vasele de apa, care erau pastrate de Chac-i, ajutoarele zeului ploii. În timpul ploii, Chac-ii revarsau mai departe apele abundentei, din oalele lor pentru apa de ploaie. Mayasii au ales o zeitate a apei, care sa guverneze acest semn: Xoc (SHOKE), Pestele cel Mare, ilustrat uneori ca un rechin, alteori chiar ca o balena.” Vei observa ca glifa zilei seamana cu un peste.
Aceasta glifa a zilei mai reprezenta, în mod simbolic, jadul – o piatra de culoare verde pal, care era pretioasa si sfanta pentru mayasi. Comori de jad au fost descoperite în locurile funerare ale regilor mayasi, în general sub forma mastilor de jad. La fel ca jadul, apa era pretioasa si sfanta. Apa are puterea de a da sau de a lua viata. Apa este folosita de mayasi si alte culturi, ca ofranda de ceremonie. Ea este puternica, în special pentru vindecarea si purificarea unui grup, pentru eliberarea emotiilor distructive si acceptarea schimbarii.
În Cartea destinului, Carlos Barrios afirma: „Semnul inseamna Tojil, Zeul Soare, ispasire, ofranda, plata. Este focul spiritului lui Ajaw, Inima Cerului si Inima Pamantului. Este picatura de ploaie, inceputul comunicarii venite din viata superioara. Focul ceremonial este considerat ca reprezentandu-l pe Tatal Soare, iar acesta este focul pe care il rugam sa ne implineasca nevoile. El este capabil sa ne vindece de toate bolile si sa ne elibereze de orice energie negativa. Este o zi în care sa ii fie aduse ofrande lui Tojil. Aceasta zi ne ridica la acelasi nivel cu zeitatea suprema, pentru a putea fi judecati intr-un mod binevoitor. Ea ne reconciliaza cu viata si ne aduce speranta.”
O alta reprezentare a Trecenei este cea a unui val creator – ce incepe cu 1 si se incheie cu 13 – în care numerele 6, 7 si 8 reprezinta creasta valului. Creasta ar putea fi interpretata ca o energie puternica si influenta, chiar daca influenta de baza a Trecenei ar ramane cea de la inceputul ei. In aceasta Trecena, creasta pica în zilele de 6 Ix (Jaguar), 7 Men (Vultur) si 8 Cib (Bufnita/Intelepciune). Luptatorul Jaguar este sursa de putere si energie a lumii de jos, Soarele de la miezul noptii. Luptatorul Vultur este sursa de putere si energie a lumii de sus, Soarele din timpul zilei. Luptatorul Bufnita este purificatorul karmic. Aceasta creasta ii ofera omenirii forte puternice de energie, pentru indepartarea vechilor sabloane emotionale si acceptarea schimbarii. Este interesant faptul ca aceasta purificare vine imediat dupa curatarea adusa de trecena Cib, pe care tocmai am incheiat-o. Energia lui Muluc ne permite sa ne purificam si sa ne curatam, pe masura ce ne eliberam de trecut, facand posibila transformarea.
Calatoria de zi cu zi prin aceasta Trecena ne poarta prin semnele:

1 Muluc (Apa)
8 februarie 2013
2 Oc (Caine)
9 februarie
3 Chuen (Maimuta)
10 februarie
4 Eb (Cale)11 februarie
5 Ben (Trestie)12 februarie
6 Ix (Jaguar)
13 februarie
7 Men (Vultur)14 februarie
8 Cib (Bufnita)
15 februarie
9 Caban (Pamant)
16 februarie
10 Etznab (Cremene)
17 februarie
11 Cauac (Furtuna)
18 februarie
12 Ahau (Soare)
19 februarie
13 Imix (Crocodil)
20 februarie
Foloseste  energia Apei, ca sa reversi asupra ta insuti si asupra universului recunostinta pentru apa si pentru viata careia ii da nastere. Asa cum spunea Ian Xel Lungold, este „o zi buna pentru a oferi apreciere pentru intreaga Creatie.”
Sursa: editura foryou
In Lak’ech (eu sunt un alt tu),
William si Viola
www.tzolkincalendar.com
Sursa: daniilgaucan.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu