marți, 19 martie 2013

Cerul înstelat ne-a dăruit o cometă


Новосибирск комета
© Foto: «Vesti.Ru»

Anul acesta este foarte bogat în surprize pentru astronomii amatori. Ei vor ţine minte nu numai zborurile asteroizilor aproape de Pământ şi aversele de stele, ci şi câteva comete luminoase. Una din ele, duminica trecută s-a apropiat de Lună şi Jupiter, formând un triunghi frumos. Fotografii urmăresc permanent asemenea momente rare. Acum, cometa se îndepărtează de Soare, însă ea va fi vizibilă până la sfârşitul lunii martie.

Cometa a primit denumirea PANSTARRS – aşa se numeşte telescopul panoramic din Hawaii, care a descoperit această cometă în iunie 2011. De la începutul lunii martie 2013, ea poate fi văzută cu ochiul liber. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au greşit prognoza conform căreia luminozitatea PANSTARRS trebuia să fie la fel cu cea a planetei Venus, însă ea este de patru ori mai slabă. De asemenea, nu este prea comod de urmărit, deoarece ea apare pe cer seara imediat după apusul Soarelui. Problema constă în aceea că luminozitatea cometei depinde de faptul în ce punct de află orbita Pământului, atunci când cometa se apropie de Soare.
După descoperirea cometei PANSTARRS, astronomii au ajuns la concluzia că ea vizitează Sistemul Solar foarte rar, poate chiar pentru prima oară. Asta înseamnă că acest corp ceresc a venit din Norul Oort, o sferă gigantică de blocuri de gheaţă, care se întinde în jurul Soarelui pe o distanţă de un an lumină. Orbita cometei seamănă cu un oval foarte alungit şi este greu de stabilit parametrii ei. De aceea, oamenii de ştiinţă estimează diferit când PANSTARRS se poate apropia din nou de Soare. Unii spun peste 106 şi 110.000 de ani, alţii peste 100 de milioane. Au existat sugestii că ea în general nu se va mai întoarce în Sistemul Solar, a relatat Dmitri Vibe, şeful departamentului de fizică şi evoluţia stelelor de la Institutul de Astronomie al Academiei Ruse de Ştiinţe.
„Cu mare precizie pot fi determinate orbitele cometelor care nu se îndepărtează prea mult de Soare. Cea mai cunoscută din ele este cometa Halley. Cu cât cometa se îndepărtează mai mult de Soare, cu atât este mai greu de determinat orbita ei”.
Nucleul de gheaţă al cometei din Norul Oort are o suprafaţă întunecată ceea ce este rezultatul acţiunii particulelor interstelare de energie ridicată asupra gheţii. Studierea unor asemenea corpuri cereşti ar putea oferi date valoroase pentru ştiinţă, este convins purtătorul de cuvânt al Observatorului Pulkovo, Serghei Smirnov.
„Ar fi bine dacă am avea aparate spaţiale pregătite pentru o apropiere de asemenea corpuri cereşti. Dar, din cauza vitezei foarte mari, va fi foarte greu de aterizat şi luat probe de substanţă. Odată cu dezvoltarea navigaţiei spaţiale, ar fi foarte bine dacă am putea intercepta asemenea corpuri cereşti din Norul Oort”.
Acum, nu numai PANSTARRS îi bucură de astronomii amatori. Ei pot vedea cometa Lemmon de culoare verzuie, de asemenea 4 asteroizi, însă cu ajutorul telescopului. Toamna ne aşteaptă o întâlnire cu ISON, una din cele mai strălucitoare comete, care va lumina mai puternic decât Luna plină şi va fi vizibilă şi în timpul zilei.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu