sâmbătă, 2 martie 2013

Posibilitatea existenţei vieţii raţionale în Univers, dincolo de cunoaşterea umană. Fenomenul OZN


космос инопланетянин инопланетная жизнь зеленый человек планета
© Colaj: Vocea Rusiei

Adesea OZN-urile sunt asociate cu nave spațiale aparținând unei tehnologii extraterestre. Mulți specialiști asociază OZN-urile cu civilizații care au un avans de sute de milioane de ani față de pământeni. Există și asocieri cu fenomene religioase, spirituale, folclorice etc., cu care s-au evidențiat multe detalii comune. Vă prezentăm un comentariu al cititorului nostru, domnul Gabriel Teodorescu.

Pentru moment, ca și demers cognitiv, până în prezent nu putem discuta despre un fenomen generalizat, globalizat la nivelul Terrei, referitor la întrebările dar mai ales răspunsurile legate de OZN-uri. De ce?
Pentru că nu cunoaștem decât parțial, am putea spune marginal, acest fenomen, iar întrebările legate de OZN-uri, nu au condus încă la concluzii științifice solide. Există estimări conform cărora ar exista un număr considerabil de rapoarte și relatări, de ordinul zecilor de mii referitor la acest fenomen.
Dacă ținem cont de numărul mare de apariții și mărturii certe ale unor martori oculari, putem vorbi de o obiectivitate în studiul acestui fenomen, existând totuși o realitate, dar aflată dincolo de posibilitatea umană de cunoaștere în acest moment. Specialiștii au denumit acest fenomen, ca un obstacol epistemiologic, iar experiența umană este încă departe de a da o solueție compatibilă finală. Dacă am defini acest fenomen, ar trebui să ținem cont de anumite clasificări, referitoare la problematica OZN-urilor, dar și acestea nu reprezintă decât diferite ipostaze cuprinse într-o diagramă, care reliefează doar gradul nostru de percepție al unei realități mai mult sau mai puțin obiective. Ipotezele de studiu pot fi atât reale, cât și imaginare. Cazuistica fenomenului este impresionantă de-a lungul vremii, începând din preistorie și antichitate, existând întotdeauna un set de date observabile, care în genere au drept cauze, diverse fenomene fizice din atmosferă, mulți martori unii destul de bine intenționați, transformă informația percepută în mod voit și/sau involuntar, exagerând în date neconforme, ireale față de fenomenul observat. Mărturii desenele rupestre și artefacte răspândite pe întreaga planetă. În epoca modernă, multe din relatările unor martori oculari, pot fi explicate științific prin fenomene de miraj, iluzii optice provocate de variațiile de presiune (gradienți) ale aerului și chiar de influența radiației electromagnetice și cosmice de fond. Putem da ca și exemple, reflexia luminii farurilor automobilelor la partea inferioară a plafonului de nori, reflexia, refracția și transmisia luminii în cazul unor medii atmosferice unde avem picături de apă, și sau cristale de gheață, scânteile provocate în cazul în care este prezentă chiciura pe liniile de înaltă tensiune, diferite miraje care pot să apară și în spațiul extra-atmosferic etc. În acest context, multe din declarațiile martorilor sunt lipsite de obiectivitate și de cele mai multe ori contradictorii, toate acestea reprezintă de fapt, diferite ipostaze ale manifestărilor inconștientului colectiv.
Există și altă categorie, în care observațiile sunt definite pe baze reale, însă nu au încă o explicație clară a fenomenului produs. Este cazul fotografiilor și filmelor care sunt certificate ca fiind netrucate sau al semnalelor surprinse de aparate în zbor sau la sol. De consemnat, celebrul caz Colorado și Raportul Condon, care consideră fenomenul OZN ca fiind „cazuri deconcentrate fără nici o concluzie posibilă”. Se poate vorbi în acest caz, și de un indice de variabilitate, deoarece fenomenul a fost urmărit și observat pe o perioadă lungă de timp de ordinul zecilor de ani. Mass-media dezvăluie fotografii uluitoare și filme incredibile ale unor corpuri care își modifică geometria în aer, posedă viteze fantastice, accelerații și decelerații neobișnuite, care încă nu pot fi explicate raportat la nivelul de cunoștințe ale civilizației actuale.
Din acest punct de vedere apare o nouă perspectivă a studierii fenomenului, de tip complementaritate care poate fi definită prin analogie cu înțelesul pe care îl are acest concept în mecanica cuantică. În acest caz se poate considera că material, ceea ce vizualizăm poate avea două sau mai multe componente complementare și pot fi vizibile chiar în mod alternativ, în funcție de modul de investigație al fenomenului. Conexiunea dintre fizică, informație și materie vie, poate duce la apariția unei noi corelații dintre generalitatea fenomenului și particularitățile lui, astfel știința, care este clar deasupra modelelor și percepțiilor noastre, va putea rezolva în timp misterele legate de acest fenomen. Deseori percepțiile ne sunt înșelate și suntem doar prizonierii unei lumi aparente. O altă explicație ar fi dacă ținem seama că fenomenul observat este de tip psihotronic indus. În urmă cu niște ani s-a vorbit chiar despre o posibilă teorie cuantică a mentalului. Mai asistăm la știrile despre acest fenomen, din surse care nu sunt demne de încredere, motiv pentru care nici nu ar trebui luate în seamă, gen că aceste OZN-uri ar putea fi create de anumite națiuni sau grupări particulare, foarte avansate din punct de vedere tehnologic. Alternativa originii fenomenului, ca urmare a unor fenomene psihotronice induse, ar trebui să fie mai mult decât reținută, deoarece dă impresia subiecților că au de-a face cu materialitate fizică, cazuistică destulă începând cu al doilea război mondial.
Fără a respinge aprioric orice analiză a fenomenului OZN, trebuie remarcat cazurile de deturnare a unor nave sau urmele certe de la sol, peste 10.000 de cercuri și figuri geometrice înregistrate în ultimii 500 de ani, care au trebuit în multe cazuri, să implice presiuni foarte mari și/sau interacțiuni complexe cu mediul înconjurător, generând noi substanțe, pe Terra omenirea nu deține până în prezent tehnologia necesară de a le produce. Ajuns la capătul acestui demers în genere interogativ, putem vorbi cu certitudine de anumite ipoteze justificate, însă imposibil de explicat din punct de vedere științific. Ca și civilizație pământeană suntem doar deținătorii primelor viteze cosmice, și doar pe primul nivel pe scara Kardashev, viteze cu ordine de mărime cu mult inferioare vitezei de expansiune a Universului per ansamblu, și niveluri de dezvoltare sub posibile alte niveluri ale unor civilizații existente probabil la nivelul metagalaxiilor.
Și totuși...
Prin diversele caracteristici dinamice, precum și prin interacțiunile complexe cu mediul înconjurător, OZN-urile sugerează o apartenență extraterestră, iar începând cu celebra ecuație Green Bank, civilizația pământeană încearcă să explice acest fenomen și pe seama apartenenței la o civilizație avansată dintr-un universul necunoscut. Există și posibilitatea ca densitatea de distribuție a civilizațiilor inteligente din univers să fie foarte scăzută, dar și postarea ca și paradox a fizicianului Enrico Fermi în 1950. Paradoxul se referă la contradicția dintre probabilitatea existenței în Univers a civilizațiilor extraterestre, care există, este reală dar este mică, și lipsa contactelor efective cu astfel de civilizații sau a altor dovezi palpabile ale existenței lor.
Există oare viață rațională în Univers?
Cum dezvoltarea modelelor fizice și testarea lor este doar la început, ideea unor universuri finite dar deschise sau a unor infinități de universuri finite preocupă specialiștii în domeniu. Problematica este mai mult decât complexă, modelele create fiind din perspectiva teoriei relativității, a teoriei cuantice și subcuantice, dar și din punct de vedere temporal, cea mai nouă supoziție științifică este existența unor astfel de civilizații în interiorul găurilor negre. Însă totul este la nivel de aproximații, neexistând până în prezent un model viabil și o concepție unitară asupra spațiului și timpului per ansamblu. Ar trebui ținut cont și de faptul că viața per ansamblu indiferent de formele ei de manifestare trebuie privită ca și un fenomen calibrat și dependent de anumite echivalențe reciproce dintre masă, energie, informație și organizare. Conform unei astfel de viziuni, viața ar putea să apară oriunde în Univers, existând la anumite stadii și formele cerute de echivalențele care domină sistemele respective. Căutăm forme și inteligență, în Universul cunoscut, dar acestea sunt doar aspectele ecloziunii vieții superior organizate conform unor norme deci ale unei funcții de viață pe care noi o percepem acum ca și nivel de civilizație pe Terra. În plus, designul vieții în Universul posibil este unic, acesta pornind de la un număr minim de biomolecule si aminoacizi, care stau la baza existenței vieții în medii propice, presupunere a unui caracter necesar. Posibilitatea existenței universurilor paralele, mutiversurile, spirale temporale chiar, ar putea explica posibilitatea provenienței OZN-urilor ca fiind de natură extraterestră. O nouă abordare, și o nouă terminologie ar trebui adoptată și anume a posibilității existenței unor civilizații extraterestre, din lumi încă necunoscute civilizației pământene. Suma tuturor observațiilor referitor la acest fenomen, și caracterul descriptiv relativ concordant al relatărilor martorilor oculari, nu ne poate determina să spune că toate acestea sunt absurde, ca fiind erori, halucinații sau farse. Oricum o singularitate, dacă ar fi adevărată din multitudinea prezentărilor, va conduce la un anumit coeficient de stranietate, care este propriu realității complementarității, în plus poate conduce la o redundanță maximală. În prezent comunitatea științifică internațională manifestă o tendință de unificare a eforturilor și mijloacelor tehnice de investigație, pentru clarificarea fenomenului OZN. Programe de comunicare cu inteligențe de natură extraterestră derulate de SETI - CETI, Gepan – Grupul de studii a fenomenelor aerospațiale neidentificate, din cadrul CNRS din Franța, universități de prestigiu din întreaga lume, analizează statistic și corelativ, modelând acest fenomen, și încercând să găsească explicații plauzibile. Indiferent de concluziile la care se va ajunge, fenomenul OZN reprezintă cu certitudine o trăire unică a civilizației pământene.

Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu