joi, 11 aprilie 2013

In prag de razboi in Peninsula coreeana, Marele Urs Rusesc isi arata muschii

COMENTARIU SFATUITOAREA:

Va prezint o analiza deloc intamplatoare facuta de "specialisti " militari rusi. Continutul articolului dezvaluie aluzii direste si deloc subtile la adresa americanilor. Cu alte cuvinte, aveti grija ca noi suntem mai tari!


Războiul portavioanelor: Un nou nivel sau sfârşitul jocului


авианосец ВМС США «Энтерпрайз» enterprise
Foto: EPA

Unii experţi militari se îndoiesc de eficienţa strategică a grupărilor de portavioane. Însă deocamdată nu a fost inventat un mijloc nenuclear mai bun de înaintare a forţei militare, consideră experţii ruşi.

În prezent, cea mai puternică flotă navală din lume, flota americană, include 11 portavioane nucleare supergrele. În 2010, unii strategi militari americani şi analişti au pus la îndoială deţinerea unui număr atât de mare de portavioane. Banii cheltuiţi pentru construcţia şi exploatarea lor sunt bani aruncaţi în vânt, a declarat fostul şef al Pentagonului, Robert Gates. Submarinele ruseşti nucleare proiectul 670 sunt denumite „ucigătoare de portavioane” şi sunt capabile să justifice această denumire. De asemenea, portavioanele americane sunt ameninţate de rachetele ruseşti antinavă Oniks şi rachetele chinezeşti Dongfeng.
Cu puţin timp în urmă, Centrul New American Security a publicat raportul expertului Henry Hendrix care justifică învechirea rapidă a strategiei bazate pe folosirea pe scara largă a portavioanelor. Analiştii ruşi nu sunt de acord cu colegul lor american.
În cadrul unui interviu pentru Vocea Rusiei, expertul militar Aleksandr Golţ a menţionat: „Portavionul este un mijloc evident pentru ceea ce se numeşte „power projection”, înaintarea forţei. Atunci când s-a desfăşurat operaţiunea din Afganistan, americanii nu au avut posibilitatea să folosească baze terestre şi, practic, aviaţia de punte a preluat întreaga componentă aviatică a operaţiunii din Afganistan. Ea a jucat un rol cheie şi în Irak, şi în Iugoslavia, adică în toate conflictele militare contemporane portavioanele au jucat un rol extrem de important”.
Andrei Frolov, redactorul şef al revistei Export de armament, menţionează că există câteva motive ce creează scepticism în privinţa valorii strategice a portavioanelor: preţul lor mare şi în cadrul Pentagonului are loc o luptă internă pentru finanţarea diferitelor genuri de arme. Andrei Frolov presupune că multe sarcini pe care în prezent le rezolvă un portavion vor fi soluţionate de rachetele de croazieră mai ieftine şi de drone.
În cadrul unui interviu pentru Vocea Rusiei, Andrei Frolov a declarat: „Cred că această flotă din 11 portavioane va rămâne neschimbată. Dacă se vor face reduceri, puţin probabil că ele vor fi semnificative, poate va fi vorba de o singură navă, deoarece în caz contrar Statele Unite nu vor putea să menţină puterea necesară în acvatoriile pe care le consideră ca fiind critice pentru SUA”.
Fiecare forţă navală are propriile opinii în privinţa portavioanelor. Cu puţin timp în urmă comandamentul flotei navale ruse a anunţat că în viitorul apropiat nucleul flotei ruse îl vor constitui submarinele şi portavioanele de generaţie nouă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu