duminică, 7 aprilie 2013

PERICOL MONDIAL. Cum ar afecta un posibil conflict militar în Peninsula Coreeană economia


Economia mondială ar fi afectată puternic dacă ar izbucni un război între cele două Corei. Deşi economia Statelor Unite ar reuşi să depăşească situaţia cu pierderi limitate, întreaga Asie ar avea mult de suferit, iar Coreea de Sud ar avea pierderi greu de imaginat, consideră analiştii economici.

PERICOL MONDIAL. Cum ar afecta un posibil conflict militar în Peninsula Coreeană economia / Foto: geology.com
PERICOL MONDIAL. Cum ar afecta un posibil conflict militar în Peninsula Coreeană economia / Foto: geology.com

Şocul suferit de companiile de talie mondială originare din Coreea de Sud ar fi imens. Ar fi puternic afectate concerne ca Samsung sau LG, producătorii de automobile precum KIA, sau cei de produse intermediare precum oţelul sau piesele electronice pe care le foloseşte, de exemplu, firma Apple.

Implicaţiile economice pe plan mondial ar fi dureroase: industria auto mondială ar trebui să recurgă la concedieri până când s-ar găsi noi furnizori de piese.

Marii producători de electronice precum Apple ar trebui să fabrice în alte ţări o bună parte din componentele pe care le folosesc. Ar fi afectate industrii conexe, precum cea aeriană, iar şocurile ar fi resimţite în cotaţiile petrolului.
Consecinţele pe termen mai lung ar putea fi la fel de dezastruoase. Unele firme şi-ar muta producţia din zona de pericol, chiar dacă aceasta ar însemna creşterea costurilor. Alte firme ar folosi componente produse în alte ţări, unde forţa de muncă este mai scumpă decât în Coreea de Sud. În final, toate creşterile de preţuri s-ar reflecta în scăderea puterii de cumpărare şi într-o diminuare a comerţului mondial.
Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu