duminică, 12 mai 2013

Alarmant! Cea mai pura apa din lume arunca in aer hypermarketurile si magazinele din Iasi!


• Scandalul din lumea apelor minerale a ajuns la Iasi • Au fost depistate cateva sortimente de apa minerala carbogazificata si apa plata care ii induc in eroare pe consumatorii ieseni • Toate sticlele de apa "Aqua Carpatica" cu deficiente, existente in hypermarketuri, magazine si depozite, sunt retrase in aceasta perioada de autoritatile din Iasi • Mai mult decat atat, reprezentantii Patronatului Apelor Minerale (APEMIN) l-a dat pe mana autoritatilor pe producatorul de apa, acuzandu-l de inselaciune

Niciun consumator iesean nu mai are voie sa puna mana pe o sticla de apa "Aqua Carpatica". Autoritatile au decis sa retraga absolut toate recipientele acestui brand, care se afla pe rafturile magazinelor sau in depozite. Este vorba, in principal, de doua sortimente de apa minerala carbogazificata si apa minerala naturala necarbogazoasa. Comisarii ieseni de la Protectia Consumatorilor trebuie sa se asigure ca vor fi scoase de la comercializare aceste ape minerale. Actiunile vin in urma deciziei Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) care sustine ca a gasit mai multe abateri privind etichetarea acestor produse. "Avand in vedere solicitarea ANPC, am desfasurat mai multe controale pentru identificarea la comercializare a unor sortimente de apa minerala cu deficiente de etichetare. Urmeaza ca rezultatele controalelor sa fie facute publice de catre ANPC", a declarat Marian Grigoras, seful Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Nord-Est. Este vorba despre "Aqua Carpatica" - apa minerala naturala carbogazificata de 0,5 litri, apa minerala naturala necarbogazoasa (plata) de 0,5 litri si apa minerala naturala necarbogazoasa (plata) de 5 litri.

Nu este cea mai pura apa din lume

Pe langa o serie de deficiente depistate pe etichetele sticlelor privind dimensiunea caracterelor inscriptionate, s-a constatat ca unele mentiuni privind calitatile produselor sunt inselatoare. Este vorba despre sintagmele "magneziana" si "calcica", caracteristici secundare ale produsului, care sunt scoase in fata, in detrimentul celor principale. Aceasta este o practica comerciala inselatoare, interzisa si sanctionata de prevederile legale pentru ca determina consumatorul sa ia decizia de achizitionare a produsului, pe care altfel nu ar fi luat-o. Insa deficienta cea mai grava care s-a constatat se refera la afirmatia "Cea mai pura apa minerala din lume", inscrisa pe eticheta. Aceasta sustinere a reprezentantilor SC Carpathian Springs SA, producatorul "Aqua Carpatica", nu a fost probata in niciun fel. In urma unor anchete efectuate in acest sens, s-a ajuns la concluzia ca exista si alte ape naturale, inclusiv carbogazoase, la care continutul de nitrati se situeaza sub limita de detectie, insa niciunul dintre aceste produse nu se lauda ca este "cea mai pura apa din lume".

Se vorbeste despre depasirea numarului de nitrati

Intregul scandal al apei minerale "Aqua Carpatica" se pare ca a izbucnit la Brasov. La Directia de Sanatate Publica (DSP) Brasov a ajuns o reclamatie, care sesiza numarul ridicat de nitrati existent in aceasta apa. Autoritatile au prelevat probe pe care le-au transmis laboratorului Larex pentru depistarea eventualilor factori de risc din compozitia apei. Chiar si Patronatul Apelor Minerale (APEMIN) a sarit la gatul producatorului de apa in cauza, redactand sesizari procurorilor in care sustine ca ar fi intrunite elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune. Statisticile la nivelul judetului Iasi sunt ingrijoratoare, jumatate din fantanile din judet au apa toxica. De la inceputul acestui an, 7 bebelusi au ajuns in stare grava la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului de Copii, fiind imbolnaviti de apa din fantana. Anul trecut, au existat 20 de cazuri in Iasi de intoxicare cu nitriti, din care unul s-a dovedit a fi fatal pentru un sugar din comuna Victoria. In toate aceste situatii, Serviciul de Evaluare a Factorilor de Risc din Mediu de Viata si Munca (SEFRMVM), din cadrul Directiei de Sanatate Publica, a efectuat probele de laborator ale apei date copiilor spre consum. Rezultatul a fost unul necrutator. Cantitatea de nitriti din apa a fost cu mult mai mare decat cea maxima admisa, ceea ce a dus la intoxicarea copiilor. Cu doi ani in urma, la nivelul Iasului s-au inregistrat 24 de astfel de cazuri de intoxicare cu nitriti.

Reporterii BUNA ZIUA IASI au incercat sa obtina un punct de vedere din partea producatorului Aqua Carpatica, insa fara rezultat. Reprezentantii firmei au promis ca vor oferi un raspuns, insa acest lucru nu s-a intamplat pana la inchiderea editiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu