luni, 13 mai 2013

Sănătatea din farfuria dumneavoastră


яблоко диета здоровое питание фрукты
© Foto: SXC.hu

Concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă francezi este tristă. Dieta tradiţională occidentală care conţine multe grăsimi şi zahăr scurtează viaţa oamenilor. Alimentele pe care le consumăm în fiecare zi influenţează în mod direct apariţia bolilor la o vârstă înaintată.

O supă fierbinte cu pâine albă proaspătă, un steak suculent, iar la desert, cafea cu frişcă şi prăjituri pentru o stare bună de spirit. Este un meniu pe care îl ştie fiecare european. Însă cercetătorii au declarat că tocmai acest set de produse este cel mai periculos pentru sănătate. Specialiştii francezi au realizat un studiu: carnea roşie, pâinea albă, untul şi dulciurile pot reduce substanţial durata vieţii. Însă nu trebuie să renunţăm complet la alimentele care ne plac, consideră dieteticianul Maria Studenikina.
„Bineînţeles că trebuie să reducem consumul acestor produse. Carnea roşie este periculoasă prin faptul că are un conţinut bogat de purine. Sunt substanţe care sunt metabolizate în acid uric şi pot duce la dezechilibre şi depuneri ale acidului uric în rinichi şi articulaţii. Volumul lor trebuie să fie redus drastic prin consumul unor alimente folositoare: carne albă (în general, carne de pasăre) şi glucide complexe”.
Este foarte bine studiată influenţa dietei asupra dezvoltării bolilor. Însă nu s-a ocupat nimeni de starea sănătăţii la o vârstă înaintată. Cercetătorii au observat cinci mii de voluntari în decursul a 24 de ani. Când pacienţii au împlinit 51 de ani, specialiştii au efectuat bilanţul. Doar 4% şi-au menţinut starea de sănătate normală pentru vârsta lor şi nu au avut boli cronice. 12% din pacienţi au suferit un infarct sau atac cerebral, iar 3% din cazuri au fost letale.
O dietă occidentală tipică conţine multe grăsimi şi zahăr. Aceasta contribuie la dezvoltarea bolilor cardio-vasculare, principala ameninţare a sănătăţii după 40 de ani. S-a dovedit că dacă în tinereţe omul nu mănâncă mai mult decât trebuie şi consumă alimente naturale, el poate preveni bolile bătrâneţii. Trebuie să ne obişnuim să nu mâncăm ceea ce nu aduce nici un folos, a declarat dieteticiana Olga Perevalova.
„Pentru noi, zahărul este un produs îndrăgit, cu toate că nu conţine decât calorii. Zahărul nu conţine nici vitamine şi nici proteine. Zahărul ne place pur şi simplu pentru că este un deliciu. El este adăugat în toate felurile de mâncare, dacă este sau nu este nevoie, chiar şi în sosuri şi în toate produsele de patiserie”.
Dieta ideală este foarte simplă. La micul dejun dieteticienii ne recomandă să combinăm produse lactate şi cereale, preparate din ouă sau cereale. La prânz, este bine să consumăm o supă uşoară şi carne cu legume. Între micul dejun şi masa de prânz putem să mâncăm legume, iar după prânz, puţine alune. Masa de seară trebuie să fie luată nu mai târziu de ora 9 şi în mod ideal să conţină peşte şi legume. La fructe dulci, cartofi şi pâine mai bine să renunţăm. Dulciurile, mai bine să fie consumate în prima jumătate a zilei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu