vineri, 31 mai 2013

Un asteroid va trece astăzi pe lângă Terra

Corpul ceresc cu diametrul de 2,7 kilometri, denumit 1998 QE2, se va apropia de Terra, astăzi, în ceea ce va fi cea mai apropiată trecere a sa de Pământ pentru cel puţin două secole, a anunţat NASA.
Asteroidul se va apropia de Terra fără a genera riscul unei coliziuni, întrucât va trece la 5,8 milioane de kilometri de planeta noastră, o distanţă de 15 ori mai mare decât cea dintre Terra şi Lună. Deşi acest asteroid nu prezintă niciun interes pentru oamenii de ştiinţă care se concentrează asupra corpurilor cereşti potenţial ameninţătoare pentru Terra, va fi monitorizat de astronomi, care încearcă să descopere secretele acestor... vizitatori din spaţiu.

Astronomii sunt în mod special interesaţi de caracteristicile suprafeţei sale. Mai multe fotografii vor fi făcute cu telescopul Goldstone din oraşul californian Pasadena, care vor permite vizualizarea succesivă a unor zone cu diametre de 3,75 metri, de la o distanţă de aproape şase milioane de kilometri. 1998 QE2 a fost descoperit pe 19 august 1998, de astronomii din programul de cercetare a asteroizilor apropiaţi de Terra iniţiat de Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din apropiere de Socorro, în New Mexico.

Monitorizarea asteroizilor reprezintă o prioritate pentru NASA. Agenţia spaţială americană a găsit şi repertorizat deja peste 98% dintre asteroizii cei mai mari, cu diametre de peste un kilometru, din proximitatea Terrei.
Astronomii au detectat şi catalogat 9.500 corpuri cereşti de toate mărimile care trec aproape de Terra, acest număr reprezentând probabil o zecime din numărul lor total. Pe 15 februarie, un asteroid cu diametrul de 45 de metri a trecut pe lângă Terra, fără a provoca distrugeri, trecând la o distanţă de 27.000 de kilometri, o distanţă mai mică decât orbita anumitor sateliţi umani. În aceeaşi zi, un meteorit s-a dezintegrat în atmosfera terestră, deasupra Rusiei, rănind aproximativ o mie de persoane.

Sursa: www.evz.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu