marți, 4 iunie 2013

16 alimente care îmbunătăţesc performanţele creierului

Ingredientele pe care le consumăm pătrund în fluxul nostru sanguin şi ajung la creier, astfel încât în mod inevitabil, ele ne influenţează capacitatea de a gândi, de a simţi sau de a munci. Cu alegerea alimentelor potrivite îţi poţi îmbunătăţi puterea creierului cu 20%, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
“Alimentele sunt ca nişte compuşi farmaceutici care afectează creierul”, a spus Fernando Gómez-Pinilla, profesor de neurochirurgie şi ştiinţe psihologice la UCLA, în cercetarea sa despre alimentele creierului.
De asemenea, profesorul este de părere că: „Dieta, exerciţiile şi somnul au potenţialul de a influenţa sănătatea creierului şi funcţiile mentale. Acest lucru oferă posibilitatea de a îmbunătăţi capacităţile cognitive, protejând totodată creierul de îmbătrânire, prin alegerea dietei potrivite”.
Pentru a înţelege ce anume ne influenţează sistemul energetic al corpului, iată lista de alimente benefice pentru creier, care ne îmbunătăţesc modul în care muncim şi gândim:
1. Fructele de pădure. Ele conţin antioxidanţi care îmbunătăţesc atât memoria, cât şi coordonarea motorie. James A. Joseph, specialist în neuroştiinţe susţine că antioxidanţii din fructele de pădure contraatacă stresul oxidativ, funcţionând ca un agent antiinflamator.
2. Fructele de pădure folosite în combinaţie cu nuci, bogate în ulei, sau avocado fac ca membranele celulelor cerebrale să rămână flexibile.
3. O banană conţine cantitatea zilnică de glucoză necesară pentru creier.
Cercetătorul Leigh Gibson a descoperit că „creierul nostru funcţionează cel mai bine atunci când prin fluxul sanguin circulă 25 de grame de glucoză, ceea ce înseamnă cantitatea aproximativă pe care o conţine o banană.
4. Ouăle conţin o grăsime asemănătoare cu vitamina B, numită colină, care îmbunătăţeşte atât memoria, cât şi timpul de reacţie al minţii.
5. Somonul conţine omega-3, proteine, fier şi vitaminele B. Aşadar, somonul susţine buna funcţionare a memoriei, reamintirea lucrurilor, raţionamentul şi concentrarea.
6Vinetele sunt alimente pe care dacă le consumi, vor avea grijă de creierul tău ajutând comunicarea dintre celulele cerebrale şi moleculele mesagere.
7Cofeina, substanţă care se găseşte în cafea, este bună pentru creierul nostru. Ea nu doar că îmbunătăţeşte memoria, ci chiar ne protejează împotriva spasmelor pleoapei (aici este vorba despre acei oameni care îşi petrec tot timpul zilei în faţa calculatorului). De asemenea, ea este bogată în antioxidanţi şi aminoacizi.
8. Ciocolata neagră conţine proteine antioxidante care măresc producţia de endorfine şi îmbunătăţesc puterea de concentrare, în timp ce ciocolata cu lapte este bună pentru mărirea vitezei de reacţie şi îmbunătăţirea memoriei verbale şi vizuale.
9. Ceaiul verde are efecte neuroprotectoare, ceea ce înseamnă că ajută sistemul nervos pentru o bună funcţionare.
10Iaurtul este recomandat pentru creier, deoarece conţine proteine, multe minerale şi probiotice care ajută sistemul digestiv.
11. Legumele cu frunze verzi reprezintă, probabil, cele mai bune alimente pe care le putem consuma vreodată. Ele abundă de vitamine, minerale şi fitonutrienţi. Fierul, de exemplu, regăsit în aceste legume ne ajută să aducem mai mult oxigen în corp şi creiere, îmbunătăţind controlul cognitiv.
12. Morcovii cruzi ne dau un nivel echilibrat de zahăr în sânge, atât cât funcţionarea optimă a creierului are nevoie.
13. Nu vă sugerăm să faceţi asta la muncă, însă vinul roşu, în cantităţi reduse,îmbunătăţeşte semnificativ memoria pe termen scurt şi aptitudinile motorii.
14. Cerealele integrale, precum orezul brun, sunt bogate în vitamine şi magneziu, motiv pentru care ajută la buna funcţionare a capacităţilor cognitive.
15. Antioxidanţii din ciocolata fierbinte protejează celulele cerebrale de stresul oxidativ.
16. Usturoiul conţine compuşi puternici antibacterieni şi antivirali care ajută la prevenirea infecţiilor.
Traducere şi editare: Ecaterina Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu