joi, 20 iunie 2013

Arma secretă de spionaj a Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA: TAO

O anchetă a publicaţiei „Foreign Policy” demonstrează că în cadrul NSA există o unitate strict secretă care a pătruns în sistemul chinez de computere şi telecomunicaţii de peste un deceniu, devenind una dintre cele mai eficiente şi mai credibile surse de informare despre situaţia din interiorul graniţelor chineze.
Cazul scurgerii de informaţii ale NSA ar putea fi o î… Agenţia Naţională de Securitate (NSA), cea mai mare agenţie de spionaj din Statele Unite, este dotată cu o unitate specială numită Biroul Operaţiunilor Specializate de Acces , prescurtat TAO (Office of Tailored Access Operations, or TAO).
Această subdivizie a reuşit să se inflitreze în sistemul calculatoarelor şi al telecomunicaţiilor chineze de aproape 15 ani, generând în acest timp unele dintre cele mai importante şi credibile rapoarte de informaţii despre Republica Populară Chineză.
Unitatea este ascunsă în interiorul complexului uriaş din Fort Meade, unde se află sediul NSA.
Izolat de restul departamentelor, TAO este un mister şi pentru mulţi angajaţi ai aceleiaşi instituţii principale; relativ puţini oficiali din cadrul Agenţiei de Securitate au acces complet la informaţiile despre TAO, datorită gradului înalt de confidenţialitate al operaţiunilor.
Misiunea departamentului de Operaţiuni Specializate este simplă: colectează informaţii secrete despre ţintele străine după ce pătrund în sistemul telecomunicaţiilor şi al reţelei de calculatoare. Specialiştii din cadrul TAO reuşesc să ducă la bun sfârşit această misiune prin spargerea parolelor şi a filtrelor de protecţie. Ulterior, hackerii fură datele păstrate în memoria calculatoarelor , copiind toate mesajele şi informaţiile despre traficul emailurilor, potrivit unui fost oficial al NSA intervievat de „Foreign Police”.
De asemenea, TAO este responsabil cu furnizarea de informaţii ce ar putea permite Statelor Unite să iniţieze operaţiuni de atac cibernetic, care pot distruge sau afecta reţelele de telecomunicaţii şi de calculatoare vizate; preşedintele SUA are autoritatea de a ordona lansarea unei astfel de operaţiuni. Organizaţia care lansează atacurile cibernetice este Comandamentul Cibernetic (Cyber Command) sau Cybercom, al cărei sediu este în Fort Meade.
Această subunitate este condusă de generalul Keith Alexander. În prezent, TAO este cea mai mare şi cea mai importantă componentă din cadrul Agenţiei de Securitate americane, unde lucrează peste 1.000 de hackeri civili şi militari, analişti, specialişti în strategie, programatori şi ingineri.
Divizia şi-a câştigat această reputaţie încă de la înfiinţare, în 1997, şi s-a concentrat nu numai pe colectarea de informaţii din China, ci şi pe grupuri teroriste străine, comploturi şi operaţiuni de spionaj împotriva Statelor Unite.
Însă inima acestei unităţi ultra-secrete este Centrul de Operaţiuni de la Distanţă (Remote Operations Center), prescurtat ROC, unde 600 de hackeri de top lucrează în schimburi pentru a asigura o activitate permanentă. Cert este că TAO s-a dezvoltat atât de mult în ultimii ani şi obţine informaţii atât de valoroase încât este imposibil să mai rămână în umbră.
Sursa :  adev.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu