vineri, 7 iunie 2013

CRIZA CEA DE TOATE ZILELE SI NOUA ORDINE MONDIALA

UN MESAJ DE LA ACADEMICIANUL OVIDIU BOJOR
Transmis noua si postat pe facebook/FarmaciaNaturiiin data de 2 martie 2013

"CRIZA CEA DE TOATE ZILELE 

SI NOUA ORDINE MONDIALA

Dr. farm. Ovidiu Bojor - 

membru al Academiei de Stiinte Medicale

     Majoritatea analistilor economici se axeaza pe efectele pe care le produce criza prin care trecem in ultimul deceniu. Foarte putini analizeaza cauza care a determinat criza actuala.
    La fel ca in medicina alopata simptomatica se incearca sa se amelioreze cu paleative efectele. Ne doare capul si luam un antievralgic. Pentru moment ne trece durerea de cap. Dar peste o zi sau doua durerea revine. 
    Omul nu este o masina formata din piese. Omul trebuie privit in intregul lui mental, spiritual si fizic ceea ce face medicina si terapeutica holistica, in prezent denumita pluridisciplinara.
    Cauzele crizei:
1. Impartirea neloaiala a bunurilor materiale si spirituale. 
In ultimul timp s-a adancit decalajul dintre popoarele bogate si cele sarace. S-a adancit in interiorul comunitatilor (popoarelor) decalajul dintre bogati si saraci. A disparut clasa de mijloc care , in trecut, mentinea un echilibru intre bogati si saraci.
2. Una dintre cele mai nocive cause individuale este Invidia. Este o adevarata boala a vremurilor noastre, capatand proportia unui fenomen social. De la omul simplu, neinstruit si pana la unii oameni de stiinta sau de arta, nimeni nu admite sa fie intercut de semenul sau. Efectul nociv al acestui sentiment generator de frustrari cronice poate incheia prematur viata, dupa cum spunea un mare filozof al antichitatii: ”invidia roade pe invidios”, precum rugina roade fierul. Antidotul: impartiti bucurie colegului vostru cu bucuria si admiratia voastra.
3. Indepartarea de la legile naturii. 
Mai mult decat atat am declarat razboi naturii prin diabolicul slogan: “ Sa schimbam natura, sa transformam natura” lansat de marxism leninism. Echilibrul din natura s-a stabilit de-a lungul erelor geologice si s-a pastrat perfect de-a lungul mileniilor pana nu a intervenit omul. Impactul il simtim din ce in ce mai mult.
De fapt pe ce se bazeaza confortul civilizatiei actuale? Pe un sac cu fund: carbunele fosil, gazele naturale, petrolul, resursele minerale feroase si neferoase prin decopertarea muntilor si cianurare etc. Pe langa faptul ca aceste resurse nu sunt regenerabile, ele produc poluarea mediului inconjurator, subtierea stratului de ozon si schimbari climatice.
In foarte scurt timp problema apei potabile va deveni o problema mondiala, iar apele otravite vor deveni un pericol planetar. 
Mai trebuie avut in vedere un aspect legat de data aceasta tot de schimbarea naturii: manipularea genetica a organismelor animale si vegetale, chimizarea agriculturii, chimizarea industriei alimentare fara a tine seama de proba timpului.
4. Lupta pentru existenta si selectia artificiala.
Legile naturii definite de Darwin, in esenta au fost trei: lupta pentru existenta, perpetuarea speciei si selectia naturala. Nici Darwin pe vremea sa n-a intuit o noua lege care guverneaza in prezent omenirea si pe care o putem numi “selectia artificiala”. 
     Ce inseamna aceasta?
Sa presupunem ca doi oameni se confrunta direct pentru un drept. Unul dintre ei este din toate punctele de vedere inferior celuilalt, dar este mult mai abil si mai rapid, mai agresiv decat celalalt inzestrat cu toate calitatile morale, etice, spirituale, dar mai putin abil. Abilul va rapune pe al doilea. Rezultatul, cel rapus nu va mai lasa urmasi, iar cel abil va lasa urmasi din ce in ce mai agresivi.
Lupta neloaiala pentru existenta se dovedeste din ce in ce mai acuta in zilele noastre.
Mai trebuie sa luam in considerare un aspect esential: omenirea n-a inaintat si nu a evoluat prin mase, prin gloate ci prin varfuri. Acest fapt este incontestabil in stiinta, in arta, in muzica, in etica, in religii.
In ce stadiu ar fi fost omenirea daca nu ar fi fost Aristotel, Pitagora, Newton, Enstein…, Leonardo da Vinci, Rubens…, sau in muzica Johan Sebastian Bach, Bethoven…, in religii Budha, Confucius, Moise, Iisus, Mahomed…
Aceste varfuri la care ne referim au creat modele, scoli, curente filozofice pe care adeptii lor le-au urmat si perfectionat. 
     Ce modele mai avem astazi? Cei care-si urmaresc numai interesele personale si ale grupurilor de interese apropiate lor, prin acumulari de bunuri materiale cu orice pret si prin orice mijloace.
Figurativ, cei care conduc destinele popoarelor s-au intors de la monoteism la politeism, la “vitelul de aur”. Astazi exista zeul banului, zeul vilelor si iahturilor, zeul insulelor din oceane, zeul desfraului si sexului etc.
Sub aspect moral, etic, religios facem cele mai mari greseli, uitand de cel care a creat cerul si pamantul, a tuturor celor vazute si nevazute.
Mai trebuie sa avem in vedere si faptul ca marile schimbari in evolutia noastra s-au produs de-a lungul erelor geologice. Am avut timp de milenii sa ne adaptam noilor conditii.
Dar, in ultimele secole schimbarile au capatat un ritm alert: Revolutia franceza, Revolutia bolsevica, Revolutia capitalismului salbatic despre care am vorbit la “selectia artificiala”.
Nu toti avem capacitatea de adaptare rapida si aceasta ne produce mari suferinte.
Omenirea a intrat in prezent in stare de depresie, de resemnare.
Aud majoritatea semenilor mei, spunand zilnic: “Asta este, ce sa facem”.
     Oare chiar nu este posibila o schimbare de mentalitate? Este posibila o “noua ordine mondiala”? 
In conceptia mea despre viata si relatiile interumane consider ca este posibila o schimbare de mentalitate si o noua ordine mondiala. Toti dorim o schimbare, inlocuind materialismul vulgar cu spiritualitate.
     Cu c e ar trebui sa incepem?
Cu persoana intaia la singular, adica cu noi.
Daca fiecare dintre noi vom reveni sub aspect intelectual si moral la modelul dupa care am fost creati celelalte probleme contradictorii pot fi rezolvate in timp, treptat, cu rabdare.
     Al doilea pas ar fi inlocuirea conceptului “lupta de clasa” cu toleranta si iubirea fata de semeni indiferent carei clase sau clan politic apartin.
Am pus pe primul plan iubirea fiindca aici este cheia schimbarii.
     Pasul urmator ar fi daruirea fara a astepta recompense. De fapt, valoarea unui om consta in a darui cat mai mult celor din jurul lui si societatii si a astepta cat mai putin de la societate.
     In domeniul conflictului intre stiinta si religie prin absolutizarea stiintei sau a dogmelor religioase s-au facut greseli mari. Dece a trebuit sa fie ars pe rug Giordano Bruno sau condamnat Galilei. De ce au pornit cruciatii cu sabia intr-o mana si crucea in cealalta pentru a ucide pe necrestini cand una dintre cele 10 porunci spune: “sa nu ucizi”!
     Astazi, tot datorita extremismului islamic mor mii de oameni nevinovati cand Coranul propovaduieste iubire si iertare.
     Din fericire, o buna parte din omenire este din ce in ce mai constienta ca fara o ordine mondiala noua vom aluneca intr-un abis fara intoarcere.
Un alt factor foarte important legat de criza cea de toate zilele este politicul. Filozofia politica actuala este divizata: curente de stanga sau de dreapta sau compromisuri de felul: “centru dreapta” sau “centru stanga”.
     Pana la conceptual ideal: “o singura turma si un singur pastor” este o cale foarte lunga.
     Totusi si in acest domeniu, al politicului, consider ca ar trebui o ierarhizare a conceptului de conducere.
Pe primul plan as situa eticul urmat de stiintific si tehnic, apoi economicul, tinand seama de culturalul si traditionalul fiecarui popor. Aceasta ar fi scara normala pe care ar trebui sa se bazeze politicul. Daca inversam aceasta ordine ne vom confrunta cu grave probleme de ordin legislativ, juridic si moral.
As caracteriza epoca in care traim prin: epoca marilor cuceriri stiintifice, tehnice si utilitare, dar in acelasi timp epoca de piatra necioplita a evolutiei spirituale. Atata timp cat predomina forta, selectia artificiala, ura, razbunarea, atentatele la viata celor fara aparare, conflictele intre popoare in numele religiei sau a convingerilor politice, evolutia noastra spirituala va stagna.
     Nu vreau sa inchei pesimist aceasta prezentare. Continui sa cred in Credinta, iar Speranta mea se afla in Iubire si buna intelegere intre oameni, chiar daca ma considerati un idealist.
     Sa ne unim fortele ca anul 2013 sa fie inceputul schimbarii pe care o dorim cu totii!"

"CRIZA CEA DE TOATE ZILELE SI NOUA ORDINE MONDIALA"
Dr. farm. Ovidiu Bojor 
- membru al Academiei de Stiinte Medicale


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu