sâmbătă, 6 iulie 2013

De ce trebuie sa inmoi nucile?

Sunt inca multi cei care se intreaba si nu inteleg valoarea inmuierii nucilor crude inainte de a le manca. Sunt chiar cativa care se gandesc ca nucile si asa au o aroma foarte putin intensa –” nu spalam prin inmuiere si acea slaba aroma”?

Inhibitori de enzime

Nucile din copaci si semintele au grasimi si proteine concentrate, oferite de natura pentru siguranta ca un germen va avea toata hrana de care are nevoie. Intocmai precum orice alt aliment crud, nucile si semintele contin enzime. Vrem beneficiile acestor enzime, si acesta este unul dintre motivele pentru care alegem sa mancam hrana fara a o supune unei calduri intense. Totusi pana nu sunt satisfacute conditiile de germinare ale nucilor si semintelor – cum ar fi sol umed, sau in cazul nostru, un proces de inmuiere – enzimele din majoritatea nucilor si semintelor raman in stare latenta, tinute ostatice de asa-numitii inhibitori de enzime (un alt stralucitor mecanism natural de asigurare a proliferarii speciilor).
Atunci cand sunt conditiile potrivite pentru ca semintele sa inceapa sa creasca, enzimele din ele se elibereaza de inhibitori si incep sa descompuna nutrientii in forme chimice mai simple, facandu-le astfel mai usor de digerat si asimilat, usurand povara organelor noastre digestive.

De ce nu ai dori sa mananci acei inhibitorinucile1

Ce efect ar avea acei inhibitori de enzime asupra sanatatii noastre daca mancam nuci si seminte fara ca mai intai sa le inmuiem? In cartea lui Nutritia cu enzime: conceptul de nutritie cu enzime (Enzyme Nutrition: the Food Enzyme Concept) dr. Edward Howell citeaza un experiment din 1948 al University of California, in care gainile au avut o dieta de soia cruda, continand inhibitori de enzime . Pasarile au parut bolnave, nu s-au dezvoltat si nu au castigat in greutate, in timp ce pancreasul s-a marit semnificativ. Un experiment similar al Departamentului de Agricultura SUA din 1960, utilizand soareci, a confirmat acele descoperiri. Howell a mai descris cum, dupa doua luni de consum involuntar de germeni cruzi de grau cu inhibitori de enzime  inca in ei, a dezvoltat grave probleme gastrointestinale.

Sporirea continutului nutritiv disponibil

Mai exista un alt mare beneficiu al inmuierii si germinarii, iar acest beneficiu este sporirea dramatic a continutului nutritiv al nucilor si semintelor. Potrivit dr-ului Gabriel Cousens, proteinele, mineralele, vitaminele si enzimele sporesc prin inmuiere sau germinare cu 300%-1200%. In cartea lui, “Mancatul constient”, mai indica faptul ca nucile si semintele contin acizii oxalic si fitic, ca si chelatii minerali, care actioneaza ca aparatori naturali impotriva pradatorilor bacterieni, fungici, insectelor si animalelor inainte de cresterea plantei, si care, atunci cand sunt consumati, ar putea interfera cu digestia si asimilarea.

Cat de mult timp pentru inmuiere?

Daca sunteti noi in aceasta practica a inmuierii, ar fi o buna idee sa printati o diagrama a timpilor de inmuiere pentru diferitele seminte si sa o tineti in bucatarie pentru o consultare rapida. O buna regula empirica: daca nucile sau semintele pe care voi planuiti sa le mancati au coji maronii (migdale, nuci, pecan, alune), acestea au un inalt nivel de inhibitori de enzime  si trebuie sa fie inmuiate pentru cateva ore pentru a se asigura o digerare completa. Nucile albe (macadamia, pin, semintele de canepa) cer un timp foarte scurt de inmuiere sau chiar deloc, intrucat cantitatea de inhibitori este neglijabila. Personal, aleg sa le ofer o scurta inmuiere pentru orice caz – nu strica.
Adesea inmoi nucile maronii descojite pe timpul noptii – un bun standard universal, care ajuta la pastrarea lucrurilor cat mai simple.
Totusi, daca preferati sa faceti cat mai “corect”, aici gasiti o diagrama pentru consultare: Nucile si semintele
Tineti minte ca timpii recomandati pentru inmuiere pot fi diferiti de la o diagrama la alta, in functie de sursele originale pe care s-au bazat autorii si de preferintele personale ale acestora.

Fa-o pentru pancreasul tau

Tehnic vorbind, cred ca cititorii mei pot manca nucile si semintele neinmuiate, daca ei iau un supliment de enzime digestive odata cu hrana. Dar de ce sa cheltuiesti inutil? Enzimele nu sunt ieftine, si vin intr-o capsula pe care corpul tau trebuie sa o digere si pe ea?! De ce nu doar sa le inmoi? Este mai simplu. Mai mult, mancatul nucilor si semintelor neinmuiate impovareaza suplimentar pancreasul, care trebuie sa lupte cu inhibitorii prin suprasecretia enzimelor pancreatice, provocand marirea volumului lui in timpul procesului.

Surse pentru acest articol :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu