joi, 15 august 2013

Ipoteză şoc: Creşterea nivelului apelor ar putea distruge peste 1.400 de oraşe în următorii doi ani


Un studiu recent sugerează că nivelul apelor ar putea creşte cu până la şapte metri în Statele Unite în următorii doi ani în lipsa unei strategii eficiente de reducere a emisiilor înainte de anul 2100, ceea ce ar putea duce la extincţia a 1.429 de oraşe de pe continentul american, potrivit Mediafax.Deşi efectele nu sunt vizibile imediat, emisiile de gaze de seră din prezent generează creşteri extreme ale nivelului apelor la fiecare zece ani, notează Business Insider. Potrivit analizei, publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, amânarea până în 2100 a unei decizii în privinţa emisiilor ar avea efecte devastatoare asupra aşezărilor de coastă din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, unde 1.429 de oraşe ar fi cel puţin pe jumătate extinse.

”Situaţia actuală cu privire la emisiile de carbon va provoca cel mai probabil degenerarea sau pierderea celor mai multe oraşe de coastă din lume”, scrie autorul analizei, Benjamin Strauss, de la organizaţia de specialişti Climate Central. ”Singura modalitate de a evita viitorul este nu numai să reducem puternic şi imediat emisiile de gaze de seră la nivel global, dar şi să începem să eliminăm gazele de seră, cum ar fi dioxidul de carbon, din aer.”

Aspectele principale care rezultă din analiza lui Strauss, cu privire la populaţia Statelor Unite, sunt:

Dacă situaţia nu se schimbă până în 2020, va avea loc o creştere inevitabilă a nivelului mării cu până la 1,5 metrei. Acest lucru va împinge peste 50 la sută din populaţie afară din municipalităţi, urmând ca 4.187.262 de oameni să îşi piardă oraşele.

Dacă nivelul gazelor de seră continuă să crească până în 2050, acest lucru va atrage după sine ridicarea iminentă a nivelului mării până la aproximativ 3 metri. Astfel, jumătate din populaţie va părăsi 715 localităţi, iar 8.121.973 îşi vor pierde oraşele în care trăiesc.

În lipsa unei schimbări în ceea ce priveşte poluarea până în anul 2100, nivelul mării va ajunge la mai mult de 7 metri, ducând la evacuarea a mai mult de 50 la sută din populaţie din 1.429 oraşe, adică 18.074.940 de persoane.

În vederea analizei cercetătorii au folosit informaţii din recensământul din 2010 din SUA, presupunând că populaţia aşezărilor de pe coasta americană va rămâne aceeaşi. Oraşele din care ar putea dispărea cel puţin jumătate dintre locuitori în urma creşterii nivelului apelor sunt situate în state ca Alabama, California, Florida, Louisiana, New York şi Texas şi pot fi consultate pe businessinsider.com.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu