vineri, 30 august 2013

Savantii “redescopera” sistemul limfatic dupa sute de ani

Recent pare sa fi fost o renastere in alopatie privitor la sistemul limfatic. In timp ce multe persoane din stiintele sanatatii se bazeaza pe teste de sange pentru a determina sanatatea pacientului, cercetari curente sugereaza ca furnizorii de servicii de sanatate au inceput sa priveasca mai profund si catre sistemul limfatic pentru indicii.
Genes and Development/Genele si Dezvoltarea ofera detalii minutioase despre acest sistem trecut cu vederea al corpului uman. Articolul descrie care este functia sistemului limfatic si ce trebuie vizat.
In 2012, cercetatorii de la USC au facut aceasta declaratie: “… sistemul limfatic nu este mai putin esential decat sistemul circulator sanguin pentru sanatatea si bunastarea umana”.

Sistemul limfatic trebuie considerat in cadrul fiziologiei umane un alt sistem vascular, si nu unul secundar.

Ce este sistemul limfatic?

Sistemul limfatic constituie un sistem paralel cu cel cardiovascular, care transporta sangele prin corp. Limfa exista in spatiile dintre majoritatea celulelor si tesuturilor corpului. Capilarele sistemului limfatic sunt de grosimea unei singure celule, facand foarte usor pentru orice material, atat cel benefic, cat si cel toxic, sa traverseze aceasta subtire bariera.
Aceste capilare transporta limfa in vase limfatice mai mari, care se conecteaza cu ganglionii limfatici. Amidgalele, splina si timusul sunt si ele parti ale sistemului limfatic. Limfa nu este continuta in epiderma, unghii, par, retina, cartilagii si creier.
Limfa este densa in proteine, despre care savantii cred ca atrag celulele albe sanguine catre sistemul limfatic. Sangele nu contine aceste proteine. Mai sunt de asemenea un numar de gene care sunt exprimate in sistemul limfatic, nefiind parte a sistemului cardiovascular.
Totusi un numar de markeri pentru sange sunt prezenti in sistemul limfatic in timpul dezvoltarii unui embrion, ceea ce indica faptul ca cele doua sisteme nu sunt reciproc sistemul limfaticexclusive.

Sistemul limfatic ar putea fi adevaratul vindecator al trupului

Sistemul limfatic este esential atat pentru repararea tesuturilor, cat si pentru inflamarea majoritatii organelor din corpul uman.
Orice disfunctie din sistemul limfatic, fie genetica sau dezvoltata mai tarziu, are ca rezultate blocajul curgerii limfei. Disfunctia mai cauzeaza afectarea sistemului imunitar, oferind o oportunitate pentru tumorile maligne sa se stabileasca in nodulii limfatici.
Pe durata repararii tesuturilor, celulele limfatice raman separate de celulele sanguine. Aceasta poate fi usor vazuta in vindecarea unei basici, dar savantii nu stiu de ce se intampla asta. Ei au identificat cateva molecule despre care se crede ca sunt responsabile cu regenerarea tesuturilor, dar savantii nu cunosc cu claritate procesul exact care intervine in decursul repararii tesutului.
Oamenii de stiinta stiu mai clar cum lucreaza limfedemul. Limfedemul este cauzat fie de un sistem limfatic functionand deficitar, fie de un blocaj, fie de hipoplazie – o dezvoltare incompleta a sistemului limfatic.
Genetica intervine si ea, cel putin partial. Totusi majoritatea cazurilor de limfedem sunt asociate cu disfunctionalitati ale organelor apartinand celorlalte sisteme.

Sistemul limfatic ar putea oferi raspunsul la cancer

Sistemul limfatic serveste drept transmitator pentru raspandirea celulelor tumorale in ganglionii limfatici. Cancerul localizat in ganglionii limfatici joaca un mare rol in determinarea prognozei la pacientii cu cancer si daca pacientul ar trebui sa primeasca chimioterapie dupa operatie sau nu.
Pe cat de important este sistemul limfatic in progresia cancerului, pe atat de putin se intelege cum celulele tumorale acceseaza sistemul limfatic si se raspandesc.
De fapt, unii cercetatori sugereaza ca odata ce aceste celule tumorale preiau sistemul limfatic, inalta presiune interstitiala din majoritatea cancerelor cauzeaza practic incetarea functionarii sistemului limfatic. Celulele tumorale maligne literalmente folosesc avantajul mecanismelor raspunsului imunitar, livrand cancer in locul moleculelor regenerative.
Surse pentru acest articol cuprind:
Genes and Development. CHS Press.org, “The rediscovery of the lymphatic system: old and new insights into the development and biological function of the lymphatic vasculature.” Guillermo Oliver and Michael Detmar http://genesdev.cshlp.org/content/16/7/773.full
CHS Press.org, “The New Era of the Lymphatic System: No Longer Secondary to the Blood Vascular System, ” by Inho Coi, et al. http://perspectivesinmedicine.cshlp.org
Pubmed.gov, Lymphology. September 2004; 37(3): 98-106. “The lymphatic vascular system: secondary or primary?”J Wilting, et al. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15560105
Pubmed.gov, Blood. May 2010; 115(19):3997-4005. “Novel function for blood platelets and podoplanin in developmental separation of blood and lymphatic circulation.” P Uhrin, et al. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20110424
http://www.naturalnews.com/038408_lymphatic_system_human_body_healer. – sistemul limfatic

Un comentariu:

  1. Limfedemul poate fi:
    1)primar - din nastere
    2)secundar - in urma operatiilor
    - dupa proceduri de radioterapie,
    chimioterapie, cobaltoterapie

    Limfedemul secundar poate fi evitat cand/daca :
    - medicii nu iti taie vase limfatice in timpul
    operatiei . Sistemul limfatic trebuie vizualizat
    cu solutie de contrast .
    - aparatura utilizata la proceduri sa fie
    functionabila si noua ( nu veche si cu defecte)
    - personalul care utilizeaza aparatura sa nu
    greseasca la stabilirea intensitatii radiatiilor
    ( care duce la arderea vaselor limfatice )
    - informarea pacientilor de catre medici
    " a alternativelor existente la procedurile
    propuse " ( vezi Legea nr.46/2003 Drepturile
    Pacientului ; capit.2 , art.6 )

    RăspundețiȘtergere