duminică, 8 septembrie 2013

„Salvaţi Roşia Montană” la Al Jazeera: Disputa românească se mută în studioul televiziunilor străine

al-jazeeraProtestele faţă de exploatarea de la Roşia Montană fac înconjurul lumii. Ele au ajuns şi la televiziunea Al-Jazeera, care a dezbătut pe larg subiectul. În data de 4 septembrie, publicația arabă Al Jazeera a organizat o dezbatere TV și web cu tema “Este mina de aur plănuită pentru România un dezastru ecologic sau o șansă economică?”

În aceeași zi, Adevărul Live i-a invitat într-o dezbatere similară pe Dragoș Tănase, director RMGC, pe sociologul Mircea Kivu, prezent la proteste, pe economistul George Vulcănescu, pe prof. dr. Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie, pe Mircea Toma de la ActiveWatch, pe consilierul guvernamental Ionel Blănculescu și pe Cristian Neagoe, unul dintre organzatorii protestelor din Bucuresti.

“E vorba de o goană după aur față de care protestează mulți români. Proiectul minier de la Roșia Montană, aprobat recent de Guvern, plănuiește să transforme o mică localitate românească în cea mai mare mină de aur de suprafață din Europa”, scria Al Jazeera acum două zile.

“Compania canadiană care vrea să dezvolte mina susține că localitatea și locuitorii ei ar avea de câștigat. Însă grupurile pentru drepturi civice și ecologiștii susțin că planul, care ar urma să folosează cianură toxică pentru a extrage aur și argint, va distruge satele și siturile romane antice. În acest episod al stream-ului [nostru], stăm de vorbă cu Cătălin Hosu, director de comunicare al Roșia Montană Gold Corporation, Mihnea Blidariu din partea Campaniei Salvați Roșia Montană, Alexandra Dodu, director de comunicare la Fundația Culturală Roșia Montană și Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului României”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu