duminică, 13 octombrie 2013

AVERTISMENT: "Cutremurele din Galaţi, efect de domino. Un seism mare, ORICÂND"


Fiind o zonă cu activitate seismică ridicată, prof.dr. Mihai Brânzilă afirmă că un seism de peste 7 grade pe scara Richter „poate avea loc oricând, şi în secundele următoare" în Vrancea.


Sutele de cutremure care au lovit în ultimele zile satele din judeţul Galaţi încă nu îşi găsesc o explicaţie în rândul specialiştilor trimişi la faţa locului pentru a analiza situaţia. Pentru a aprecia riscul seismic în cazul Iaşului, „Ziarul de Iaşi“ a luat legătura cu profesori specializaţi în geologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, specialişti care înţeleg cum este afectat oraşul nostru de către mişcarea plăcilor tectonice. Însă răspunsurile acestora nu sunt foarte încurajatoare. Deşi situat într-o zonă de stabilitate geologică, un cutremur din focarul seismic al Vrancei sau care ar avea originea în zona Galaţi ar putea reverbera cu aceeaşi intensitate până în capitala Moldovei. În ciuda distanţei, un cutremur cu intensitatea de 7 grade pe scara Richter în Vrancea l-am putea resimţi de parcă ar avea epicentrul în inima oraşului.
Într-o raionare seismică realizată la nivel naţional, Iaşul este plasat într-o zonă de risc 7, care înseamnă că cel mai mare cutremur care poate ajunge pînă în inima Moldovei ar avea intensitatea de 7 grade pe scara Richter. Însă această raionare a fost realizată în urma cutremurelor care au zguduit deja teritoriul României, iar zona Vrancea este predispusă şi la mişcări seismice de o intensitate mai mare decât cele din 1977, când seismografele au adunat 7,2 grade, iar numărul de victime a fost de peste 1.500 în întreaga ţară. „Un cutremur de 8 grade din Vrancea poate ajunge, prin absorbţie sau în funcţie de rezonanţa lungimii şi a direcţiei de propagare, să fie resimţit cu aceeaşi intensitate până la 300 de kilometri depărtare“, a explicat prof.dr. Doru Toader Juravle, directorul Departamentului de Geografie de la Facultatea de Geografie şi Geologie a UAIC, specialist în geologie, stratigrafie şi litostratigrafie. Iar în linie dreaptă, pe hartă, între Iaşi şi Vrancea sunt mai puţin de 200.


Mişcarea plăcii arabe sau a plăcii turce poate provoca deplasarea micro-plăcilor


Profesorul crede că ceea ce se întâmplă acum în satele din Galaţi seamănă cu un domino. Mişcarea înceată, dar sigură, a plăcilor tectonice mari, le antrenează şi pe cele mai mici şi, în prezent, „acestea formează un angrenaj. Deci mişcarea plăcii arabe sau a plăcii turce poate provoca deplasarea micro-plăcilor. Această dinamică este veşnică, permanentă la scara timpului geologic şi care durează de sute de milioane de ani. Noi cunoaştem acum zonele de stabilitate relativă, însă scoarţa nu e nicăieri maximum de stabilă. La 30 de secunde se înregistrează, oriunde în lume, un cutremur mai mare de un grad. Dacă am putea fi în spaţiu să sesizăm, am vedea că scoarţa este într-o mişcare continuă.“


La Galaţi, risc de alunecări de teren


Cât despre fenomenele seismice din zona Galaţi, profesorul consideră că cel mai mare risc care poate apărea în perioada următoare este constatarea de către experţii trimişi acolo că zona este una „de instabilitate seismică“. În acest caz, oamenii vor fi puşi în faţa unei decizii. Fie îşi vor muta casele departe de falia care începe să prindă contur, fie îşi vor consolida casele pentru a nu trăi cu riscul de a rămâne fără un acoperiş deasupra capului în urma seismelor scăzute ca intensitate, dar dese. Şi mai există un risc pe termen lung al cutremurelor. „Aceste mişcări vor duce la fracturarea pe versant şi vor apărea pante de alunecare, alunecări de teren, care nu se produc imediat după mişcarea seismică. Se pot produce şi la un an întârziere, când se infiltrează apa, după topirea zăpezilor. Singura soluţie înţeleaptă este ca oamenii să îşi reconstruiască casele cu structuri rezistente. Poate să doarmă şi prim-ministrul şi geologii cu ei, dacă zona va fi declarată ca fiind instabilă nu poţi şti frecvenţa, nu poţi prezice momentul, dar sigur vor mai avea loc seisme“, a adăugat prof.dr. Doru Juravle.


Un seism mare poate avea loc oricând


Însă în ceea ce priveşte strict zona Iaşului şi cea limitrofă acesteia, prof.dr. Mihai Brânzilă, de la Departamentul de Geologie al Facultăţii de Geografie de la UAIC, explică faptul că suntem în siguranţă de mişcările seismice care şi-ar putea afla epicentrul în apropiere. Acestea sunt, momentan, imposibile. „Posibilitatea unui cutremur aproape de Iaşi este exclusă în primul rând datorită faptului că oraşul e favorizat de o structură a straturilor geologice bogată în argilă. Ceea ce există sub oraşul nostru sunt nişte argile compacte care nu ar favoriza asemenea manifestări.“ Mai mult, acesta consideră că, în ciuda presiunilor exercitate de societatea civilă asupra cercetătorilor, va mai dura mult timp până se va putea determina situaţia exactă de la Galaţi. „Încă mai sunt studii profunde de executat şi dezbaterea aceasta care există este un fel de lamentaţie provocată şi împinsă de mai mulţi factori, care însă nu are o coerenţă. Eu nu sunt optimist că se vor obţine rezultate imediate. Chestiunile sunt complicate, e un compartiment acolo al substratului geologic în nişte limite total de neînţeles“, a declarat profesorul. Însă specialistul consideră că riscul unui cutremur de o intensitate ridicată în Vrancea, care să se resimtă şi la Iaşi, nu poate fi prezis. 
Fiind o zonă cu activitate seismică ridicată, prof.dr. Mihai Brânzilă afirmă că un seism de peste 7 grade pe scara Richter „poate avea loc oricând, şi în secundele următoare.“ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu