Informaţii publicate recent de un medic britanic aruncă în aer industria vaccinurilor. Ofi cialii britanici ar fi ascuns timp de 30 de ani informaţii despre efecte adverse şi contraindicaţii. Medicii români desfiinţează ipoteza.
Un studiu publicat de medicul Lucija Tomljenovic, profesor la Universitatea British Columbia, alimentează controversele legate de vaccinuri. Medicul publică o serie de transcripturi oficiale care au fost ţinute secrete timp de 30 de ani, din care reiese că autorităţile britanice din domeniu au ascuns cu bună ştiinţă adevărul despre reacţii adverse şi contraindicaţii, pentru a proteja campaniile de imunizare.
Transcripturile întâlnirilor Comisiilor Reunite de Vaccinare şi Imunizare mai arată şi că membrii acestora aveau legături strânse cu companiile farmaceutice. Medicul a avut acces la aceste date, în baza actului de libertate a informaţiei (Freedom of Information Act). Specialiştii români infirmă astfel de teorii conspiraţioniste, "alimentate de secte religioase", şi susţin că vaccinurile au trecut proba timpului. Numărul reacţiilor adverse postvaccinale raportate în ţara noastră s-a diminuat în ultimii ani.
"Folosim vaccinuri de 100 de ani!"
Potrivit documentului de 45 de pagini publicat de medicul britanic, în perioada 1983-2010, atunci când au apărut anumite dubii în privinţa unor vaccinuri, oficialii au preferat să nu ia nicio măsură în sensul reevaluării schemelor de vaccinare, au denaturat sau chiar au eliminat unele informaţii nefavorabile din rapoartele publice.
De exemplu, prin anii `80, existau suficiente probe care asociau vaccinul împotriva rujeolei cu riscul de deces şi sechele neurologice. La acel moment, au existat 60 de cazuri de reacţii adverse, dintre care opt decese. "Proporţia lor a fost surprinzătoare, în comparaţie cu datele făcute publice", se arată în raport. Un alt vaccin incriminat a fost cel împotriva tusei convulsive. Profesorul român de epidemiologie Marian Neguţ spune că astfel de puncte de vedere defăimătoare la adresa vaccinurilor scapă din vedere beneficiile aduse omenirii.
"Vorbim de eradicarea variolei, rujeolei, poliomielitei etc. E adevărat că au şi reacţii adverse, ele sunt prevăzute în prospect, însă contează bilanţul lor şi cât de grave sunt. Folosim vaccinuri de 100 de ani, astfel de teorii sunt întreţinute de tot felul de secte. Dintre popoare, britanicii sunt cei care duc campanii împotriva vaccinurilor".
Mai puţine reacţii adverse
În România, precum şi în restul statelor UE, există un sistem de raportare a efectelor adverse bine pus la punct, spune Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM). "Reacţiile suspectate în cazul oricărui medicament/ vaccin nu pot fi cunoscute decât prin intermediul medicilor, la care facem apel să ne raporteze ori de câte ori primesc informaţii. Cum primim alerte, le transmitem în centrele care folosesc acel medicament".
Inclusiv pacienţii pot raporta efecte adverse prin intermediul formularului de farmacovigilenţă disponibil pe site-ul ANM. Numărul reacţiilor adverse postvaccinale a scăzut în ultimii ani, spune Adriana Pistol, şefa Centrului pentru Controlul Bolilor Transmisibile. În 2011, au fost raportate 46 de cazuri. 98% dintre acestea s-au înregistrat la copii, iar cele mai multe (10), ca urmare a vaccinului ROR. Anul trecut, probleme au fost cu vaccinul împotriva tuberculozei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu