Pe Soare se apropie două zone active, care sunt un fel de grupuri de pete. Deocamdată ele nu prezintă pericol, însă dacă formează un tot, atunci gaze încinse se vor desprinde de pe Soare şi vor zbura cu viteză mare în spaţiul înconjurător. Dacă se vor îndrepta spre Terra, atunci oamenii vor fi afectaţi de aşa-numitul „nor magnetic”, care poate provoca defecţiuni în funcţionarea aparaturii.

Urmările pot fi imprevizibile. Avioanele pot pierde legătura cu dispecerii de la sol, iar particule de energie solară sunt capabile să schimbe chiar şi traiectoria unei rachete. Un eveniment asemănător a avut loc. Nu sunt excluse accidente legate de infrastructura terestră: orice conductoare electrice, inclusiv oleoducte, gazoducte, magistrale feroviare pot fi în pericol de incendiu sau pur şi simplu se pot confrunta cu defecţiuni tehnice.

Pentru a fi pregătiţi pentru surprizele din partea Soarelui, în Rusia şi SUA s-au înfiinţat servicii speciale de meteorologie spaţială. Ele monitorizează nivelul activităţii solare şi emit avertizări. Dar este foarte dificil de preconizat comportamentul Soarelui, menţionează fizicianul Aleksandr Soloviov.

„Este greu de prognozat erupţiile, mai ales cele mari, deoarece este un fenomen foarte rar. Nu putem preconiza nici uraganele din atmosfera noastre, nu putem şti dinainte în ce loc va avea loc uraganul, la ce oră, în ce zi”.

Deocamdată, oamenii de ştiinţă pot face prognoze doar pentru câteva ore. Dar este suficient pentru a modifica programul de zbor al rachetelor şi avioanelor. În ce priveşte echipajul de la Staţia Spaţială Internaţională, i se interzice categoric să iasă în spaţiu deschis în astfel de perioade periculoase. Este important să fie avertizaţi cât mai mulţi oameni că se apropie o furtună magnetică. Starea de sănătate a celor care suferă de boli cardiovasculare se poate înrăutăţi brusc.


Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2013_10_20/Soarele-a-inceput-sa-se-comporte-imprevizibil-6488/