Exploziile sunt mai rare decât se aşteptau cercetătorii Activitatea solară este la cel mai scăzut nivel din ultimii 100 de ani, avertizează cercetătorii. Condiţiile ar fi similiare celor din Maunder Minimum, momentul din 1645 când Europa a suferit o perioadă îngheţată, când chiar râul Tamisa a îngheţat.
Cercetătorii citaţi de BBC spun că există 20% şanse să se producă schimbări majore de temperatură. "Orice măsurătoare faci, Soarele este într-o perioadă în care activitatea sa este în scădere", a declarat Richard Harrison de la Laboratorul Rutherford Appleton, citat de "The Daily Mail". El a menţionat că a fost fizician timp de 30 de ani, dar nu a văzut niciodată aşa ceva. Deşi se vorbeşte despre o perioadă de miniglaciaţiune, Lucia Green de la UCL consideră că situaţia e diferită, datorită activităţii umane. "Avem 400 de ani de observaţii şi e o situaţie asemănătoare cu Maunder Minimum. Lumea de astăzi e diferită, activitatea umană ar putea respinge aceste efecte", a declarat Green.
Mike Lockwood de la Universitatea din Reading a spus că scăderile de temperatură ar putea afecta jetstream-ul global, iar sistemul global va fi diferit. "Estimăm că în 40 de ani există o probabilitate de 10-20% să ne întoarcem la o situaţie de Maunder Minimum", a declarat Lockwood. Deşi anul acesta trebuia să ne aşteptăm la un apogeu al activităţii solare, lucrurile nu stau chiar aşa. NASA avertizează că "exploziile solare nu mai sunt atât de frecvente ca în 2011", deşi nu ar fi fost cazul.
http://www.youtube.com/watch?v=HFT7ATLQQx8
Sursa: http://adevarul.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu