miercuri, 8 ianuarie 2014

Prima mare explozie solară din 2014


O explozie solară majoră a avut loc pe 7 ianuarie 2014, având ca sursă unul dintre cele mai mari grupuri de pete identificate pe suprafaţa Soarelui în ultimul deceniu, au anunţat oficialii NASA. Evenimentul a fost catalogat drept prima mare explozie solară de anul acesta.
Observatorul Dinamicii Solare al NASA a înregistrat uriaşa erupţie sub forma unei intense explozii de radiaţie ce a plecat dintr-o mare pată aflată acum în centrul Soarelui (aşa cum este el văzut de pe Pământ), relatează space.com. Aceasta este „una dintre cele mai mari pete solare văzute în ultimii 10 ani”, au scris oficialii agenţiei spaţiale americane într-o declaraţie de presă.
Explozia de marţi a fost încadrată în clasa X1.2 de evenimente solare, (furtunile de clasă X sunt cele mai puternice). Ea a avut loc la ora 18:32 GMT, la numai câteva ore după o explozie de intensitate medie (de clasă M7.2). Specialiştii americani de la Space Weather Prediction Center au declarat că se aşteaptă ca explozia să declanşeze furtuni geomagnetice atunci când „suflul” său va atinge câmpul magnetic al Pământului, în următoarele zile.

Sursa: Yahoo News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu