joi, 17 aprilie 2014

Turmericul (curcuma), un super-condiment

Istoria turmericului
Turmericul, cunoscut sub denumirea latina de “curcuma longa”, este o planta cultivata inca din perioade stravechi (aproape 4 milenii) in tinuturile Indiei de azi, ca si in alte parti ale Asiei mici.
Curcuma era recunoscuta pentru proprietatile curative, fiind folosita ca medicament, cu dovezi clare in vechile documente si tratate ale medicinei naturiste indiene (scrierile medicale Ayurveda si sistemul Unani). Curcuma nu necesita un proces complicat de sinteza, si era un medicament comun, cu multiple aplicatii terapeutice, in special sub forma de unguent extern pentru boli de piele (arsuri, leziuni, etc).
Condimentul curcuma se diferentiaza datorita culorii galben-aurii, fiind denumit si “sofran indian”. Condimentul a fost raspandit, prin comert, din India in toate partile Asiei de Est, dar si in sud, in Africa.
Specificul turmericului
Raspandirea in diferite regiuni ale lumii a diversificat si procesul de cultivare, aparand peste 130 de specii de curcuma, diferite nu doar din punct de vedere a regiunii de cultivare, dar si cat priveste aspectul si coloratura plantei si a florilor acesteia.
Dupa procesul de fierbere a plantei (pentru a inlatura mirosul specific si nivelul de amidon), rizomul (portiunea subterana si carnoasa a curcumei), este uscat si macinat, producand o pudra aurie cu gust putin amar-dulceag, condimentul recunoscut si folosit in intreaga lume.

Turmericul, un super-condiment

Condimentul TurmericDiversele scrieri si tratate medicale ale traditiei indiene au laudat, pe buna dreptate, beneficiile curcumei pentru sanatate si alimentatie.
100g de curcuma contine:
- grasimi: 10g, dintre care 3g grasimi saturate
- vitamine: B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K
- 0 colesterol
- minerale: sodiu (10mg), fier (47,4mg), potasiu (2500mg),
- proteine: 8g
- fibre dietetice: 21g
- zaharuri: 3g
- carbohidrati: 69g
- acizi: acid ascorbic (50mg), acid omega-3 si acid linoleic (2,5%)
Beneficiile turmericului pentru sanatate
Curcuma a fost folosita din vremuri stravechi pentru a trata diverse boli. In prezent, cercetarea medicala incearca sa evidentieze influenta turmericului asupra anumitor boli.
a) Curcuma, puternic anti-inflamator
Turmericul are in compozitia sa puternici agenti anti-inflamatori, printre care curcumin, pigmentul galben-auriu, fara factor toxic pentru organism. Agentul curcumin amelioreaza simptomele inflamatiilor si reumatitelor la nivel celular.
b) Curcuma, potential anti-cancerigen
Acizii antioxidanti prezenti in turmenic ajuta la protejarea celulelor sanatoase de distrugerea sau mutatiile ADN-ului celular, care ar putea duce la aparitia cancerului. Curcuminul ajuta la distrugera celulelor mutagene (potential canceroase), impiedicand raspandirea lor in corp.
c) Curcuma, un excelent detoxifiant
Turmenicul poate ajuta la detoxifierea organismului, eliminand multe dintre efectele toxice simtite de organism. Curcuminul ajuta la imbunatatirea functiilor ficatului si a rinichilor si, prin urmare, scade riscul aparitiei problemelor renale si intestinale.
d) Curcuma, zero colesterol
Turmericul este folosit pentru a condimenta traditionalul indian “curry”, dar si alte mancaruri pe baza de peste, carne, legume. Condimentul contine fibre benefice dar zero colesterol si poate fi eficient in procesul de slabire sau mentinere a unei diete sanatoase.
e) Curcuma, agent cardiovascular
Curcuminul si vitamina B6 din turmeric sunt agentii antioxidanti care protejeaza peretii vaselor de sange care transporta sangele in toate zonele organismului.
Prevenirea problemelor de oxidare a sangelui scade riscul aparitiei atacului de cord si a altor accidente vasculare.
f) Alte posibile beneficii
Exista studii care incearca sa aprofundeze eficienta turmericului in lupta cu boala Alzheimer, in special cu privire la interactiunea dintre agentul curcumin si activitatea celulor cerebrale afectate de simptomele bolii. Nu exista inca dovezi concludente.
Efecte secundare
Turmericul contine fibre, si consumul in exces ar putea provoca probleme digestive, probleme intestinale, greata, diaree.
Condimentul nu este recomandat persoanelor care au piatra la rinichi, probleme ale vezicii biliare.
In aceeasi masura, nu este recomandata consumarea condimentului pentru femeile insarcinate. Totusi, se poate cauta parerea unui medic specialist, care sa ofere explicatii cu privire la interactiunea turmericului asupra sanatatii fatului.
Concluzie
Turmericul sau curcuma este considerat un super-condiment, putand schimba si imbunatati alimentatia ta. Ai acest condiment in bucataria ta?

Sursa: http://www.pro-sanatate.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu