marți, 20 mai 2014

Teoria surprinzătoare a unui antropolog: "Evoluţia speciei umane nu s-a încheiat!"

Oare s-a încheiat evoluţia speciei umane? Antropologul Briana Pobiner, de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală Smithsonian, a prezentat în cadrul unei conferinţe publice motivele pentru care ea consideră că această evoluţie continuă şi în prezent.

Teoria surprinzătoare a unui antropolog
Teoria surprinzătoare a unui antropolog / FOTO: http://www.descopera.ro
Potrivit lui Pobiner, Homo Sapiens a supravieţuit datorită creierului său, în timp ce alte specii umane au dispărut, scrie descopera.ro.
Creierul nostru reprezintă doar 2% din greutatea corpului, în timp ce el consumă 20% din energie. Creierul uman continuă să evolueze, iar până acum dimensiunea lui a fost limitată din cauza naşterilor vaginale. Un copil cu capul prea mare nu s-ar putea naşte, din cauza pelvisului îngust al femeilor.
Selecţia naturală a rezolvat problema limitând dimensiunea creierului, dar ce se va întâmpla pe viitor, datorită naşterilor prin cezariana, care sunt tot mai numeroase? În China, 46% dintre copii se nasc prin operaţie cezariană. Medicina a evoluat foarte mult, iar aceste procese pot afecta selecţia naturală, în timp ce populaţia planetei devine tot mai numeroasă.
Dar, aşa cum specia noastră îşi continuă evoluţia, la fel fac şi paraziţii, virusurile. Creşterea nivelului mărilor şi marile aglomerări urbane favorizează răspândirea bolilor. Recent, oamenii de ştiinţă au descoperit un virus gigant, care a supravieţuit în permafrost şi a revenit la viaţă. El nu este periculos pentru om, dar la fel ca el pot rezista mii de ani şi alte virusuri, cum este cel al variolei, despre care unii cercetători cred că a fost eradicat doar la suprafaţa planetei, supravieţuind însă în gheaţă.

Sursa:  http://www.realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu