duminică, 28 septembrie 2014

Polii magnetici ai Terrei se inverseaza mai devreme-suntem in pericol?

Polii magnetici ai Terrei se inverseaza mai devreme-suntem in pericol?

















Oamenii de stiinta spun ca polii magnetici ai planetei noastre se inverseaza mai devreme decat se estimase initial. Acest fenomen s-a petrecut ultima data cu 780.000 de ani in urma.

Expertii in geofizica au adunat numeroase informatii ce indica declansarea acestui fenomen, scrie Salon.

Satelitul Swarm, apartinand Agentiei Spatiale Europene, arata faptul ca Pamantul incepe sa aiba un camp magnetic de 10 ori mai slab decat se credea inainte.

Astfel, acesta devine cu 5% mai slab in 10 ani, si nu intr-un secol, asa cum aratau estimarile facute initial. Acest lucru implica automat si inversarea polilor magnetici, fenomen care urmeaza sa se petreaca in mai putin de 2.000 de ani, ceea ce reprezinta un interval foarte mic.

O posibila alarma falsa

Campul magnetic nordic de acum a inceput sa se deplaseze spre Siberia, sustin specialistii. Desi nu detin informatii exhaustive despre o astfel de schimbare, oamenii de stiinta pot face simulari pentru a determina cu oarecare precizie cand se va petrece ea.

"La fel ca in cazul unui uragan, nu poti prezice cu exactitate cand si unde va incepe inversarea, chiar daca intelegi fizica de baza a fenomenului", spune Gary A. Glatzmaier, de la Universitatea din California, Santa Cruz.

 



Inversarea are loc de-a lungul a 5.000 de ani, dar ea poate tine chiar si 1.000 de ani sau cel mult 20.000 de ani. Glatzmaier spune insa ca de-a lungul timpului au existat si alarme false, fiind posibil ca satelitul Swarm sa ofere si informatii nu prea exacte.

Posibile efecte

La intensitatea cu care scade acum, campul magnetic al Pamantului ar trebui sa se mai slabeasca in viitorii 2.000 de ani pana cand sa se petreaca inversarea. Este greu de spus cum poate influenta totul civilizatia umana. Este putin probabil ca ea sa provoace un dezastru pe Pamant.

Campul magnetic confera planetei noastre capacitatea de a ne apara de radiatia puternica a Soarelui. Descoperirile unor ramasite din trecututul indepartat al Terrei au aratat ca nu s-au petrecut extinctii in masa din acest motiv. Cele mai afectate pot fi sistemele de comunicatii si retelele de electricitate. 


Sursa: http://www.ziare.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu