miercuri, 22 octombrie 2014

15 trasaturi ale oamenilor aflati in varful PIRAMIDEI LUI MASLOWUna dintre cele mai cunoscute teorii citate in stiintele sociale este „Ierarhia trebuintelor”, elaborata de catre psihologul Abraham Maslow. La baza piramidei se afla nevoile primare ale oamenilor: confort, hrana, odihna, grija. Ce se afla in varful piramidei? Cine sunt acei oameni echilibrati si frumosi, care reusesc sa isi traiasca viata dupa un set de valori profunde?

Miza pentru fiecare dintre noi in aceasta viata ar trebui sa fie, in opinia psihologului Abraham Maslow, atingerea unei ultime trepte a dezvoltarii individuale, aceea unde fiecare putem sa fim stapani pe noi insine si pe propria viata.
Ierarhia gandita de Maslow nu implica faptul ca cei care se concentreaza acum pe "nevoile superioare" ar fi in vreun fel mai "buni" decat cei care se concentreaza pe nevoile inferioare. Nu este vorba despre o astfel de ierarhie. Este o ierarhie care priveste evolutia noastra interioara, in timpul activitatilor si interactiunilor de zi cu zi. Nevoile superioare nu apar daca nu sunt satisfacute nevoile inferioare.
Maslow considera ca teoriile despre personalitate si motivatie trebuie sa accentueze dezvoltarea santoasa, normala. Astfel, Maslow a creat o teorie a „autorealizarii”, pe care o expune, pe scurt, Brenda Schaeffer in cartea ei „Dragoste sau dependenta, cum sa recunosti iubirea sanatoasa”.
Aceasta este piramida trebuinetelor umane, gandita de Maslow. Pentru Maslow, experientele „de varf”, ale oamenilor „autorealizati”, viziunile mistice si autocrearea sunt aspecte naturale ale celor mai inalte preocupari omenesti.


Piramida lui Maslow
Piramida lui Maslow

Cele 15 trasaturi ale oamenilor aflati aproape de autorealizare

1. Accepta realitatea.
2. Se accepta pe sine, pe ceilalti si lumea asa cum sunt ele.
3. Sunt spontani.
4. Se concentreaza pe solutionarea problemelor si nu asupra propriei persoane.
5. Au un aer detasat si simt nevoia de intimitate.
6. Sunt autonomi si independenti.
7. Au o perspectiva vie asupra oamenilor si lucrurilor, nu una stereotipa.
8. Cei mai multi dintre ei au trait experiente mistice sau spirituale intense, desi nu neaparat de natura religioasa.
9. Se identifica cu umanitatea.
10. Relatiile lor intime cu cativa oameni iubiti si speciali din viata lor, tind sa fie profunde si intens emotionale, nu superficiale.
11. Au valori si atitudini democratice.
12. Nu confunda scopurile cu mijloacele.
13. Au un simt al umorului mai mult filosofic decat ostil.
14. Se opun conformismului cultural.
15. In loc de a se adapta pur si simplu la mediu, il transcend.


Foto: Shutterstock.com; munte, varf de munte, priveliste
Maslow dinstinge intre doua tipuri de persoane care se autorealizeaza: nontranscendentii si transcendentii. Primii sunt „practici, realisti, cu picioarele pe pamant, capabili si lumesti”, reformatori sanatosi ai vietii, dar lipsiti de experienta extazului spiritual. Pe de alta parte, transcendentii sunt cei care au cunoscut „iluminari sau revelatii” care i-au motivat sa-si transforme propriile vieti ca si pe cele ale celorlalti. Ei sunt aceia care au simtul destinului, care cauta adevarul si nu judeca, care considera durerea, chiar si in relatiile de iubire, drept o oportunitate de dezvoltare.
In mod normal, in timp ce latura noastra umana se concentreaza asupra supravietuirii si securitatii, latura noastra spirituala cauta cresterea personala si fuziunea cu ceilalti, spune Brenda Schaeffer. Pentru ca acest proces nu este un demers asumat de auto-descoperire si auto-echilibrare, ni se intampla adesea sa confundam unele sentimente, cum ar fi iubirea sau atasamentul fata de o alta persoana, drept acel ceva care ne-ar duce pe calea autorealizarii. „Daca insa persoana cu care ne contopim este dependenta si imatura, ea va deveni o piedica in calea autorealizarii noastre”, spune Schaeffer. Nu trebuie sa confundam iubirea obsesiva fata de o persoana cu adevarata iubire, cea care rezida din interior, care este bazata pe autostima si maturitate.

„Daca vei scoate la iveala ceea ce salasuieste in tine, ceea ce vei arata lumii te va salva. Daca nu, ceea ce vei ascunde te va distruge”. – Evanghelia dupa Toma
Nota personala: Cred ca psihologia, ca stiinta si practica ar trebui sa fie centrala in cadrul oricarei societati sanatoase. Psihologii sunt acei oameni care prin deschiderea lor imensa fata de lume, ne pot ajuta sa depasim propriile limitari, sa ne cunoastem mai bine si sa facem mult mai usor pasi catre "autorealizare", "implinire" si multumire in viata.
"Telul suprem al oricarui terapeut este acela de a insufla clientilor sai credinta ca solutia la problemele lor trebuie sa vina din ei insisi si de la a le pune apoi la indemana instrumentele necesare care sa ii ajute sa descopere singuri aceste puternice intrebari launtrice", spune Brenda Schaeffer.
de Julia S.

Sursa: www.garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu