sâmbătă, 21 mai 2011

Obama sustine ca Cisiordania si Gaza sa treaca definitiv la Palestina

Presedintele SUA Barack Obama aunta o schimbare a politicii americane in Orientul Mijlociu. Intr-un discurs sustinut aseara, Obama a spus ca sustine intoarcerea granitelor dintre Israel si Palestina la forma de dinaintea razboiului din 1967.
Frontierele Israelului si ale viitorului stat palestinian trebuie fondate pe cele din 1967, a declarat Barack Obama.
"Statele Unite considera ca in urma negocierilor trebuie sa rezulte doua state. Primul, cel palestinian, cu o granita permanenta cu Iordania, Egipt si Israel si statul israelian, care sa aiba o granita cu Palestina", a spus presedintele Statelor Unite, care a adaugat ca ar trebui sa existe si un schimb de populatie dupa stabilirea granitelor. De asemenea, Obama a mai spus ca "poporul palestinian trebuie sa aiba dreptul de a se guverna singur intr-un stat bine delimitat si suveran".
Pe 5 iunie 1967 Israelul a declansat razboiul impotriva Egiptului, Siriei si Iordaniei. Pe 10 iunie, Razboiul de Sase Zile a luat sfarsit cu victoria categorica a Israelului, care a adaugat in componenta teritoriala Fasia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan si Cisiordania – inclusiv Ierusalimul de Est, adica Orasul Vechi, si cele mai importante locuri sfinte pentru crestini, evrei si musulmani.
Daca Peninsula Sinai a fost restituita Egiptului, celelalte teritorii sunt in continuare inglobate in Israel, iar Gaza si Cisiordania – fara Ierusalimul de Est, care a fost anexat de Israel – sunt, de jure, sub controlul Autoritatii Palestiniene, al carui lider este Mahmud Abbas.
Conflictul dintre israelieni si palestiniei nu a fost niciodata cu adevarat oprit, in ciuda repetatelor armistitii incheiate intre cele doua parti. Israelul reclama actele de terorism ale Hamas si a intrat in dese randuri peste zonele controlate de palestinieni. Ultima oara a bombardat obiective Hamas in luna aprilie a acestui an, ca raspuns al unui atac cu mortiere.
Presedintele american spune ca intoarcerea la granitele din ’67 este singura solutia pentru obtinerea pacii intre cele doua parti.
Daca Abbas a salutat discursul lui Obama, premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a fost deloc incantat de planurile presedintelui american.
Citeste mai mult pe site-ul money.ro (Sursa foto: money.ro)
Data: 20.05.2011 / Sursa: money.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu