miercuri, 29 iunie 2011

Perle de la BAC-limba romana

Am citit cateva poante- neintentionate- de la bacalaureat, examenul de romana. Redau cateva exemple care mi s-au parut uluitoare:
„Stimată comisie de verificare, pe vârful peniței dumneavoastră stă soarta a mii de copii. Ajutați-ne să dăm examenul. Pupici”- de remarcat apelul la mila. Cine nu se descurca cu cartea poate oricand cere mila. Sentimentele fiind dezvoltate- vedeti finalul dragastos al propozitiilor- putem prevedea o cariera infloritoare pentru tanarul/tanara autoare a citatului. In cersetorie…
„Pe fruntea iubitei, fierbinte, poți face popcorn”- cum se numea filmul cu Charlie Sheen in care el avea o iubita indianca si prajea oua pe burtica ei in timpul preludiului amoros? Pentru cei ce nu au vazut filmul- cei doi se pregateau sa se iubeasca si tipa era atat de incinsa incat se putea praji mancarea pe pielea ei. Avertisment: nu incercati asa ceva acasa. In caz de temperatura peste 38 de grade Celsius lasati gatitul pe alta data. Duceti bolnava la doctor.
„Poetul român, Daniel Defoe”- asta, din cate imi amintesc eu, il inventase pe Robinson. In limba engleza si sub forma de proza. Cum care Robinson? Crusoe! Un om care a naufragiat pe o insula si a rezistat, in ciuda lipsei totale a civilizatiei. Pentru cei mai tineri si necititi- un fel de om post apocalipsa care nu mai are nimic, nici mobil, nici internet, nimic nimic nimic! Asa ca trebuie sa se intoarca la modul de trai primitiv.
„Ana este îngreunată la burtă”- o fi fost gravida, da’ nu s-au prins cei din jur. Ca doar stiti ca o femeie a nascut dupa ce a fost diagnosticata cu tumoare in burtica. Daca atat ea cat si medicii nu au realizat ca asteapta un copilas… autorul citatului s-a exprimat corect. Nu a facut presupuneri nefondate. El doar a remarcat…
„Iubita i-a intrat adânc în el și-n cap”- asta am senzatia ca e din filme porno. Poate si putin horror- daca i-a intrat in cap. La propriu sau la figurat? In functie de raspuns putem programa filmul din care s-a inspirat elevul la o ora normala (il botezam film psihologic) sau la o ora tarzie (horror).
Cand eram la scoala profesorii se plangeau ca generatia mea nu stie sa scrie. Cratimele, impartirile in silabe si numarul necesar de i-uri in diferite momente. Acum imi dau seama ca profii erau mult prea pretentiosi. Pentru ca generatia mea n-o fi stiut sa scrie, dar macar “stia sa vorbeste”. Fapt ce nu i se poate imputa tineretului actual. Ei sunt pur si simplu pe dinafara. Si ca stiinta si ca rationament.
Cu asa exemplare de bipezi… statul roman are sanse mari sa progreseze. Astia sunt cetatenii romani de maine.
Cand ziceati ca vine apocalipsa aia?
Daca v-a placut acest articol nu uitati sa-l distribuiti mai departe. Multumesc.
Sursa: Digerate.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu