marți, 23 august 2011

Cu faţa la mama sau cu faţa la şosea? Poziţia în timpul transportului afectează dezvoltarea emoţională a copiilor, spune un specialist

Cu faţa la mama sau cu faţa la şosea? Poziţia în timpul transportului afectează dezvoltarea emoţională a copiilor, spune un specialist
Mamele care îşi transportă copilul cu faţa către drum sunt crude şi egoiste, susţine un expert în sănătatea copiilor. Aceeaşi acuzaţie poate fi adusă şi celor care transportă copiii în cărucioare în care aceştia sunt poziţionaţi cu spatele către părinţi.
Catherine Fowler, specialist în asistenţă şi îngrijire pentru familie şi copil, a susţinut că micuţii sunt speriaţi dacă sunt transportaţi într-un sac tip marsupiu sau într-un cărucior de unde nu îşi pot vedea părinţii.

"Imaginaţi-vă că aţi fi legat de pieptul cuiva, cu picioarele şi braţele legănându-se fără niciun control - ar fi terifiant", susţine prof. Fowler.

Bebeluşii sunt adesea transportaţi în "marsupii" legate de torsul părintelui. Copii pot fi poziţionaţi cu faţa către interior dar, adesea, sunt aşezaţi cu faţa către direcţia de mers.

Problema suscită controverse, unii susţinând ideea că bebeluşii se plictisesc dacă se uită doar la mama lor. Aceştia cosideră că, deşi teoria prof. Fowler se aplică în cazul copiilor nou-născuţi, ipoteza nu este valabilă şi pentru copiii care au depăşit vârsta de trei luni.

Astfel, Robin Barker, autorea cărţii "Baby Love" a declarat că, atâta timp cât copiii sunt hrăniţi şi iubiţi, poziţia în care stau atunci când sunt transportaţi este irelevantă.

"Părinţii au deja destule griji şi se simt vinovaţi şi fără a mai lua în considerare modul în care împing căruciorul copilului", a declarat aceasta.

Cărucioarele în care copiii stau cu faţa către mamă pot costa de până la zece ori mai mult decât cele care au "faţa" către drum.

Observaţiile profesorului Fowler, care lucrează la Universitatea de Tehnologie din Sydney, Australia, sunt susţinute de un studiu efectuat în 2008, care a constatat că bebeluşii suferă dacă nu îşi pot vedea părinţii atunci când sunt plimbaţi.

Într-un studiu efectuat de Universitatea Dundee, academicienii au descoperit că acei copii care au fost plimbaţi în cărucioare care îi ţineau cu faţa către direcţia de mers s-au transformat în nişte adulţi anxioşi. Copiilor le era greu să obţină atenţia părinţilor şi li se vorbea mai puţin.

Aceşti sugari suferă mai mult de stres şi uneori chiar de "traume", susţine studiul. În schimb, copiii care stăteau cu faţa către mama lor erau mai înclinaţi să râdă, să asculte vorbele mamei şi să doarmă - fapt ce indica un nivel mai scăzut al stresului.

"Datele studiului nostru sugerează că viaţa din cărucior a multor copii este săracă din punct de vedere emoţional şi foarte stresantă. Copiii stresaţi se transformă în adulţi anxioşi", a declarat Suzanne Zeedyk, un psiholog de dezvoltare personală.

Sursa: Mail Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu