duminică, 28 august 2011

Taierea sub limba – ultimul racnet in medicina romaneasca

Acest articol apartine www.digerate.blogspot.com
Sanatatea, gaura neagra a economiei romanesti. Din cauza cui? Se pare ca din cauza bolnavilor, printre care si cei bolnavi incurabil.
Saptamana aceasta am fost la farmacie. In timpul celor 15 minute de stat in picioare la granita cu lesinul (de caldura, oboseala si alte afectiuni, niciodata diagnosticate de sistemul medical romanesc…) am asistat la discutia farmacist-client pe marginea costului unei retete compensate partial. Clienta se mira, fiind bolnava cronic, de ce suma a crescut cu niste sute de lei fata de acum 3 luni. Farmacista ii explica ca la romani lista medicamentelor compensate se modifica o data la cateva luni. Unele medicamente ies de pe lista, altora li se modifica procentul de decontare, etc. in final s-a ajuns la un compromis, in sensul ca bolnava a cumparat mai putine pastile decat avea nevoie. Sau decat prevedea reteta.
Astazi, citind un titlu din zona medicala, m-am hotarat sa parcurg tot textul. Si asa cum fiecare idee aparent buna a oficialilor romani se dovedeste a avea monstruozitati in spate, se pare ca nici acum nu a fost altfel.
Citesc aici ca statul va compensa numai medicamentele generice pentru bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate- diabetici, infectati HIV si bolnavi de cancer. Adica… daca doctorul le prescrie un tratament nou, scump dar mai eficient decat cele vechi (si implicit generice)… statul roman va deconta din ele strict pretul genericului+20%. Avand in vedere faptul ca aceste boli nu numai ca n-au fost eradicate, dar incidenta lor a crescut, se inventeaza noi si noi medicamente menite sa usureze macar, daca nu sa vindece aceste boli infioratoare. Orice nou medicament ar putea aduce salvarea. Insa un medicament nou este scump, si momentan nereprodus sub forma de generic. Prin urmare bolnavilor nostri, desi au cotizat la viata lor de salariati, li se va refuza sansa la viata. Sau macar la inca un an de viata. Pentru ca statul nu le va deconta “experimentul”. Cat despre posibilitatile financiare ale unui om obisnuit de a-si permite tratamente, mai ales pentru boli incurabile, nu merita sa discutam. Aceasta posibilitate exista strict pentru oamenii foarte bogati. Doar ei au drepturi.
Mai mult decat atat se pare ca Romania in curand nici nu va mai importa medicamentele noi. Pentru ca producatorii de asa ceva vor fi suprataxati (li se vor percepe taxe duble fata de producatorii de generice). In conditii de suprataxare orice producator se va reorienta catre alte piete. Pentru ca nimeni nu presteaza activitati economice de dragul cetatenilor, ci pentru profitul personal. De partea cu pasatul de cetateni ar trebui sa fie responsabile statele. Dar, cum stim cu totii, la noi nu e cazul.
Cu alte cuvinte, daca stirea este reala (si cred ca e, deoarece am verificat in timp acuratetea informatiilor oferite de acest website), rezulta ca statul roman sustine sanatatea cetatenilor sai. Prin sport (vedeti cele enspe sali de sport construite in provincie), prin alimentatie sanatoasa (reclame la tv- feriti-va de sare, zahar si grasimi) si prin masuri medicale de ultima generatie. Cum ar veni- prin taiarea sub limba, in conditiile in care restul civilizat al planetei se trateaza cu medicamente noi si aparatura medicala ultimul racnet.
In rest e bine… uraganul distruge America, criza mondiala distruge lumea, Somalia moare de foame la propriu. Romania ramane. Scapa cine poate.
Daca v-a placut acest articol nu uitati sa-l distribuiti mai departe. Multumesc.
 

Sursa: Digerate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu