marți, 6 septembrie 2011

Undele cerebrale – o chestiune de viaţă şi de moarte

Undele cerebrale – o chestiune de viaţă şi de moarte
Undele cerebrale asociate cu somnul şi cu visele ar putea fi de ajutor pentru a distinge starea vegetativă a unui om de cea conştienţă minimă, fapt ce ar ajuta la stabilirea soartei individului.
Starea de conştienţă minimă, cea vegetativă permanentă şi cea de comă sunt toate tulburări ale conştienţei cauzate de o leziune cerebrală severă.
Indivizii aflaţi în stare de minimă conştienţă au şanse mai bune de a-şi reveni decât cei care sunt într-o stare vegetativă, dar realizarea unei distincţii între cele două stări este greu de făcut.
Diagnosticarea greşită poate duce la luarea unei decizii eronate - de pildă, decuplarea de la aparatura de respiraţie artificială a unui pacient care avea totuşi şanse de recuperare.

La începutul acestui an, Melanie Boly de la Universitatea din Liège, Belgia, a raportat că pacienţii minim conştienţi răspund la sunete, în timp ce pacienţii aflaţi în stare vegetativă, nu. În prezent, echipa a descoperit că unele funcţii ale creierului sunt păstrate în stare de conştienţă minimă.

Cercetătorii au utilizat o electroencefalogramă pentru a înregistra activitatea electrică a creierului în cazul a şase pacienti cu o stare de conştienţă minimă şi a cinci pacienţi aflaţi în stare vegetativă, în timp ce dormeau Aceşti indivizi au fost diagnosticaţi cu ajutorul testelor tradiţionale - mişcările reflexe, răspunsul la sunete şi alţi stimuli.

Cinci dintre pacienţii care au fost diagnosticaţi ca fiind într-o stare de conştienţă minimă au prezentat unde cerebrale care sunt întâlnite în cazul unui somn normal, descoperindu-se momente de REM (Rapid Eye Movement - o fază a somnului caracterizată prin mişcări, rapide, involuntare ale globilor oculari, chiar dacă ochii sunt închişi) ce alternau cu momente non-REM.

Acest model caracteristic de activitate cerebrală nu a fost detectat în cazul persoanelor aflate într-o stare vegetativă. Deşi la aceştia se menţineau ciclurile somn-stare de veghe, undele cerebrale ale indivizilor au rămas permanent în faza de non-REM.

Monitorizarea somnului poate fi o modalitate suplimentară de evaluare a funcţiei creierului afectat şi ar putea ajuta medicii să diferenţieze stările de conştienţă minimă de cele vegetative.

Adrian Owen de la Universitatea Western Ontario din London, Canada, crede că este prea devreme pentru a declara că noua tehnică poate aduce îmbunătăţiri faţă de metodele actuale, cum ar fi testarea comportamentului şi scanarea creierului.

Constatările lui Boly au sugerat că persoanele minim conştiente pot să viseze, deoarece momentele REM sunt asociate, în mod normal, cu un vise ce implică un conţinut emoţional şi imagini.
Sursa: New Scientist
Sursa: descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu