marți, 11 octombrie 2011

Alarma - Eruptie Submarina şi Cutremur de 4.3a lovit El Hierro, Insulele Canare - 8-10 octombrie 2011

 Un cutremur cu magnitudinea de 4.3 a lovit El Hierro, cea mai mică dintre Insulele Canare, târziu sâmbătă seara (08 octombrie 2011). Acesta a fost cel mai puternic cutremur care urmează să fie înregistrat pe insula spaniolă deoarece un roi de cutremure fără precedent a început în cursul verii şi a fost simţit în întreaga insulă
Acest cutremur nu a produs un prejudiciu, dar au existat alunecări de teren de pe drumul spre La Restinga Tacorón, care a fost parţial blocat, si alte pantele exterioare ale Los tunel Roquille.
Institutul Geografico Nacional (IGN), a raportat o creştere a intensităţii de cutremure inregistrate in El Hierro, cea mai mică dintre Insulele Canare, în ultimele 48 de ore. Numărul de cutremure înregistrate începând cu 17 iulie 2011 privind El Hierro a ajuns acum la 10.000, cifrele de la IGN confirma.
Agenţia a confirmat, vineri, că 886 de cutremure, cele mai multe dintre ele inregistrate în partea de  SV a insulei, au fost înregistrate în cele 7 zile de la 02 octombrie 2011. În această perioadă, 71 de cutremure au fost resimţite de către locuitorii insulei, aproximativ 10.000 de locuitori.
El Cabildo de El Hierro produce o eruptie submarina mica la 500 de metri adâncime şi şapte kilometri de coasta, în special la sud de La Restinga. Până în prezent nici o sursă oficială nu a confirmat acest lucru, dar în conformitate cu mărturii  cetăţenilor şi rezidenţilor din La Restinga, elicopterele zboară peste zona unde se presupune ca a fost erupţia subacvatica pentru a confirma acest fapt. În plus, aparatul de radio de coastă a cerut toate navele să se întoarcă în port şi de departe de zona de deasupra, sa nu se amestece în activitatea de testare a oameni de stiinta.
Maria del Carmen Morales, a declarat în mass-media că această erupţie submarinul a avut loc deoarece "cutremurul de 4,3 care a avut loc sambata dupa-amiaza a provocat o fisură, pe unde  este eliberată energia. Oamenii de ştiinţă nu ştiu dacă este vorba de o emisie de gaze sau lava, acestia vor continua sa analizeze toti  parametrii ".
Ei au confirmat faptul că, cutremure, continua sa apara pe insula, deşi mai puţin frecvent, decât în ​​zilele precedente.
Potrivit lui John Moore, într-un interviu recent cu Dr. Bill Deagle privind raportul Nutrimedical, există o posibilitate crescută de un super mega-tsunami provenind din Insulele Canare în săptămânile următoare.
Vulcanul El Hierro : Este unul dintre cele mai mici din Insulele Canare, originile insulei dateaza aproximativ de 100 de milioane ani, când fundul oceanului a mutat cu miscarea sa  mantaua Pamantului. Crusta care s-a rupt în forma de trei stele, a relevat eliberarea fluxurilor de magmă. După 3 eruptii, insula a iesit din ocean ca un vulcan de instituire a mai mult de 2.000 de metri de mare. Acesta a fost acum peste 200 de ani de la ultima eruptie. Dar El Hierro, deşi fiind cea mai mică insulă, aceasta are cel mai mare număr de vulcani, cu peste 500 de conuri  deschise spre cer şi  alte 300, acoperite de eruptii mai recente. Nu au fost incertitudinii rapoarte la eruptia istorica care a avut loc în 1793.
Între timp, cercetarea ştiinţifică prezice ca o eruptie a vulcanului Cumbre Vieja, la La Palma din Insulele Canare ar duce la un masiv mega-tsunami care ar putea atinge coasta de est a Americii.
Dovezile geologice sugerează că, în timpul  eruptie viitoare, vulcanul Cumbre Vieja de pe insula La Palma poate experimenta o prabusire catastrofala din flancul de vest, in scadere cu 150 - 500 km3 de roca in mare.
Folosind o estimare rezonabilă geologica de mişcare a alunecărilor de teren, noi valuri tsunami model au produs un astfel de colaps. Valurile generate de rulare dintr-un 500 km3 (150 km3), bloc de diapozitiv la 100 m / s-ar putea sa tranziteze întregul bazin Oceanul Atlantic şi sa ajunge pe coastele din America cu 10-25 m (3-8 m) înălţime.
Prăbuşirea laterală in ocean a insulei vulcanice se numara printre cele mai spectaculoase evenimente naturale de pe Pamant. Deşi nu sunt inregistrari ale prabusirilor versantilor laterali in  trecut, moloz  rezidual s-a gasit pe fundul mării, dovedind abundenţa lor în timpul geologic recent.
Moore (1964) a identificat pentru prima oara  prabusirea laterala de pe flancurile din Hawaii. De atunci, zeci au fost recunoscute de pe   insulele vulcanice adiacente, în aproape orice ocean (Moore et al, 1994;. Keating şi McGuire, 2000). Aceste observaţii constrâng nu numai geografia şi frecvenţa de prabusiri laterale, dar, de asemenea, magnitudinea lor (de pana la 5000 km3 de material), măsura (la 300 km lungime) şi ferocitate (viteze subacvatice la 140 m / s).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu