marți, 11 octombrie 2011

Roubini: "Întrebarea nu este dacă am intrat din nou în recesiune, ci dacă va fi moderată sau severă"

Articol de Corina VÂRLAN
Cele mai dezvoltate economii ale lumii se îndreaptă către o recesiune de două cifre, "double-dip", indiferent dacă "haosul" din Europa va continua sau nu, a declarat , miercuri, Nouriel Roubini.
Nu se mai pune problema dacă lumea a intrat sau nu în a doua recesiune din ultimii ani, ci cât de severă este ea, susţine Nouriel Roubini, unul dintre economiştii care a prevăzut criza din 2008, conform CNBC.
Datele analizate recent sugerează faptul că Statele Unite ale Americii, zona euro şi Marea Britanie se află deja la un pas de a intra în recesiune într-o perioadă cuprinsă între unul şi două semestre, explică Roubini.
"Întrebarea nu este dacă va avea loc o nouă recesiune, ci dacă aceasta va fi una moderată sau una severă", a declarat Roubini pentru CNBC. "Răspunsul depinde de zona euro", a mai completat el.
Conform spuselor lui Roubini, situaţia dezordonată din Europa cauzată de criza datoriei suverane, criza bancară sau de ieşirea unui stat membru din zona euro, va avea un efect mai sever decât cel al colapsului Lehman Brothers. El a adăugat că liderii europeni trebuie să se concentreze şi "să ia decizia corectă" la summitul G20, care va avea loc în prima săptămână a lunii noiembrie la Cannes.
Economistul crede că valoarea EFSF trebuie să crească de patru ori
Roubini crede că "decizia corectă" implică o creştere a valorii Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) până la suma de 2.000 de miliarde de euro şi să se creeze, la nivel european, un program TARP pentru recapitalizarea băncilor.
După spusele sale este necesar ca valorea totală EFSF să fie de patru ori mai mare faţă de cea actuală, de 440 de miliarde de euro, pentru a asigura faptul că state ca Italia şi Spania nu vor întâmpina probleme suplimentare.
Roubini a mai declarat că membrii Băncii Centrale Europene (BCE) trebuie să relaxeze politica monetară pentru a accelera creşterea economică. În şedinţa de politică monetară care a avut loc săptămâna trecută, consiliul de administraţie al BCE a păstrat dobânda de politică monetară la valoarea de 1,5%, chiar şi în momentul în care au anunţat un program prin care vor cumpăra 40 de miliarde de euro pentru a-i trasforma ulterior în titluri de stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu