marți, 11 octombrie 2011

Serviciul Britanic de Meteorologie: Iarna aceasta, Europa se va confrunta cu o "mini eră glaciară"

Foto: Ilya Naymushin / REUTERSFoto: Ilya Naymushin / REUTERS
Meteorologii britanici au elaborat un studiu în care avertizează că Europa s-ar putea confrunta anul acesta cu o iarnă extrem de grea, asemănătoare cu "mica eră glaciară" care a lovit Anglia în urmă cu aproximativ 300 de ani, scriu jurnaliştii de la Sunday Times.

Un posibil motiv al acestei schimbări a climatului ar putea fi întoarcerea aşa-numitului fenomen La Niña - un efect meteorologic despre care specialiştii spun că este strâns legat de iernile extrem de severe.

Mai mult, experţii spun că şi Soarele este responsabil de producerea acestor efecte extreme, deoarece, în ultima perioadă, a emis mai puţine raze ultraviolete.  Din acest motiv, în unele zone de pe Terra a fost neobişnuit de cald, în timp ce în alte regiuni s-au înregistrat valori meteorologice sub cele normale pentru această perioadă.
Mai mult, experţii spun că şi circulaţia maselor de aer în atmosferă s-a încetinit în ultimul timp, ceea ce i-a determinat pe unii dintre ei să presupună că Europa 'ar putea să intre într-o nouă mică eră glacială când se aşteaptă o scădere semnificativă a temperaturii medii a aerului'.

Acest fenomen s-a întâmplat acum 300 de ani în Europa, când ierni friguroase s-au înregistrat de-a lungul mai multor decenii, avertizează meteorologii britanici, care au pus la dispoziţia guvernului lor prognozele lor cu privire la iarna care se aşteaptă.

Oamenii de ştiinţă mai spun că Soarele se îndreaptă către o criză de activitate solară, care se va întinde pe o perioadă destul de mare, cunoscută sub denumirea de Grand Solar Minimum.

Pe de altă parte, cercetătorii au descoperit recent, în stratul de ozon de deasupra zonei Arctice, o gaură cu o suprafaţă de aproximativ 20 de kilometri. Se pare că principala cauza a producerii acestui fenomen este reprezentată de vremea deosebit de rece care s-a înregistrat la altitudine, pe o perioadă lungă. În astfel de condiţii meteo reci, chimicalele pe baza de clorură care distrug ozonul sunt mult mai active. Deocamdată, oamenii de ştiinţă nu pot spune dacă - în viitorul apropiat - se va mai produce un astfel de fenomen.
Sursa:jurnalul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu