luni, 31 octombrie 2011

Alimentaţia şi exerciţiul fizic influenţează apariţia menopauzei / Stanescu Mihaela

Alimentaţia şi exerciţiul fizic influenţează apariţia menopauzeiGalerie foto (1)
Femeile care petrec mult timp făcând mişcare sau care au o dietă sănătoasă pentru inimă ajung la menopauză mai devreme, fapt care are, se pare, o mare importanţă în prevenirea cancerului, indică un studiu efectuat de cercetătorii japonezi.
O echipă de cercetători condusă de Chisato Nagata de la Universitatea Gifu a monitorizat, pe o perioadă de 10 ani, peste 3.100 de femei aflate la premenopauză.
La sfârşitul acestei perioade, rezultatele au indicat că femeile care au făcut exerciţii fizice un timp îndelungat – aproximativ 8-10 ore pe săptămână- au avut cu 17% mai multe şanse de a intra la menopauză în timpul studiului, decât colegele lor sedentare.
În mod similar, femeile care au consumat cele mai multe grăsimi polinesaturate (provenite din peşte şi uleiuri vegetale, şi care sunt considerate benefice pentru sănătatea inimii) au avut cu 15% mai multe şanse de a ajunge la menopauză în cursul perioadei de studiu, decât restul participantelor la studiu.
În timpul menopauzei, ovarele unei femei nu mai produc ovule şi astfel, ea nu mai poate rămâne însărcinată. Această perioadă debutează, în general, între 41 şi 55 de ani.
Pentru acest studiu, Nagata şi colegii lui, au rugat o serie de femei, cu vârste cuprinse între 35 şi 56 de ani, să completeze chestionare despre alimentaţie şi activitatea fizică proprie. După o anumită perioadă, aproximativ 1.800 dintre participantele la studiu au ajuns la menopauză.
Chiar dacă era neclar cât de în vârstă erau femeile respective atunci când s-a întâmplat acest lucru, noile descoperiri sugerează că femeile foarte active şi acelea consumă o cantitate mai mare de grăsimi polinesaturate au şanse mai mari să ajungă la menopauză mai devreme.
Aceste femei vor fi mai puţin expuse la niveluri ridicate de estrogen, susţine JoAnn Manson, preşedintele Societăţii Nord Americane pentru Menopauză. Nivelurile mari de estrogen pot favoriza apariţia cancerului la sân, motiv pentru care menopauza mai timpurie ar fi asociată cu un risc mai mic de apariţie a acestui tip de cancer.
Pe de altă parte, însă, menopauza este asociată cu un risc mai mare de osteroporoză şi boli cardiace, tocmai din cauza scăderii nivelului de estrogen.
Studiile asupra menopauzei au produs adesea rezultate contradictorii, care pot crea confuzie.
JoAnn Manson crede că, în ciuda aspectelor contradictorii, cel mai important mesaj este acela că antrenamentele fizice şi dietele sănătoase pot reduce riscul apariţiei cancerului.
Sursa: Reuters
Sursa: BLOG ENCICLOPEDIC 2 – DESCOPERA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu