sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Ce mistere mai ascunde miezul Pământului?

Ce mistere mai ascunde miezul Pământului?



Sectiune Pamant
Sectiune Pamant
  • Miezul Pamantului
  • Sectiune Pamant

Compoziţia miezului terestru rămâne în continuare un mister. Oamenii de ştiinţă sunt conştienţi de faptul că miezul extern este compus în principal din fier, dar  acolo îşi fac simţită prezenţa şi alte elemente…
Oxigenul este unul dintre cele mai răspândite elemente în atmosfera terestră, astfel că s-ar putea număra printre „elementele uşoare” ale miezului planetei. O echipă de cercetători chinezi demonstrează că lucrurile nu stau chiar aşa, oxigenul nefiind foarte răspândit în miezul extern. Importanţa studiului, publicat în revista Nature, rezidă în înţelegerea modului de formare al planetei noastre.
Potrivit modelelor realizate, pe lângă uriaşele cantităţi de fier, miezul extern al Pământului conţine şi cantităţi de elemente numite „uşoare”, printre care s-ar putea număra sufluri, oxigen, siliciu, carbon ori hidrogen. Noul studiu, realizat de Yingwei Fei, de la Laboratorul de Geofizică Carnegie, alături de colegii săi  de la Universitatea Tehnologică Wuhan, din China, furnizează date care restrâng aria de căutare a elementelor uşoare ce se regăsesc în miezul exterior.
Pe măsură ce înaintezi în adâncurile Terrei, presiunea şi temperatura cresc constant, astfel că materialele au un comportament diferit decât cel de la suprafaţă. În centrul Pământului se găsesc un miez exterior lichid şi unul interior solid. Se crede că elementele uşoare joacă un rol important în convecţia miezului lichid exterior, care generează câmpul magnetic al Pământului.
(w540) Sectiune P
Cum mostre din miezul Pământului nu pot fi cercetate direct, modele ale acestora sunt supuse unor experimente de laborator, în paralel cu date seismice: impacturile la viteze mari pot genera unde de şoc care cresc temperatura şi presiunea materialelor, ducând la topirea acestora, la presiuni asemănătoare cu cele din miezul extern. Echipa de cercetători a desfăşurat experimente cu unde de şoc asupra materialelor care s-ar afla în miez, respectiv mixturi de fier, sulfuri şi oxigen. Au supus materialele la şocuri până le-au adus în stare
le-au adus în stare lichidă, apoi le-au măsurat densitatea, în condiţii perfect comparabile cu cele din miezul extern lichid.
Comparând rezultatele cu datele geofizice, au concluzionat că oxigenul nu poate fi un element dominant între elementele uşoare din miezul extern al Pământului, rezultatele experimentelor pe materiale bogate în oxigen nefiind corespondente cu observaţiile geofizice.
Sursa; STINTA SI TEHNICA
Sursa: BLOG ENCICLOPEDIC 2 – DESCOPERA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu