sâmbătă, 26 noiembrie 2011

OAMENII GOLDMAN SACHS: Mario Draghi, Mario Monti si Lucas Papademos. Adica noul presedinte al Bancii Centrale Europene si noii prim ministrii ai Italiei si Greciei …

Londra corespondent : Ce au in comun Mario Draghi, Mario Monti si Lucas Papadémos?
 Noul presedinte al Bancii Centrale Europene, presedintele desemnat al Consiliului Italian si noul prim ministru grec, apartin în grade diferite “guvernului Sachs” european. Banca de afaceri americana a tesut, într’ adevar, în Europa o retea de influenta unica sedimentata de foarte multa vreme gratie unei retele dense, subterana ca si publica.
În orice concurs, este nevoie de o ierarhie. Premiul I revine, bineînteles, lui Mario Draghi, vice-presedinte al bancii Goldman Sachs pentru Europa între 2002 – 2005. Numit asociat el este responsabil cu “întreprinderile si tarile suverane”. În aceasta calitate, una din misiuni este sa vinda produsul financiar “Swap”, permitând sa disimuleze o parte a datoriei suverane,care a permis sa machieze conturile grecesti.
Urmeaza, apoi, Mario Monti, consilier international din anul 2005. Soseste în a treia pozitie Lucas Papadémos, care tocmai a fost guvernator al Bancii Centrale Elene între 1994 si 2002, care a participat în aceasta calitate la operatia de falsificare a conturilor comisa de Goldman Sachs. Gestionarul datoriei grecesti este de altfel un anumit Petros Christodoulos, un ex-trader al firmei.
Doua alte personaje cu greutate detin o situatie avantajoasa, în aruncarea pe fereastra a euro-ului Otmar Issing, fost presedinte al Bundesbank si Jimm O’ Neill, inventatorul conceptului BRICS, acronim desemnând pietele emergente cu potential ridicat de crestere ( Brazilia, Rusia,  India, China si Africa de Sud). Fost presedinte al Bancii Goldman Sachs International, ramânând unul dintre administratori, irlandezul Peter Sutherland a jucat un rol-cheie în salvarea Irlandei.
În cele din urma, Paul Deighton, care a petrecut 22 de ani la Goldman Sachs, este director general al Comitetului de organizare a Jocurilor olimpice de la Londra din 2012. Felinarul rosu ( ultimul clasat într-o competitie sportiva), caci toata lumea stie ca sportul ca si prietenia este în afara concursului.
Totusi, dincolo de aparente, reteaua de influenta care si-a facut puterea înainte sau în timpul crizei politice financiare din 2008 si-a pierdut eficacitatea. Într’ adevar, complicitatile vechi întretinute de fostii bancheri centrali experimentati, mobilizati pentru a trage sforile par a fi mai putin utile fata de politicieni sensibili la impopularitatea profesionistilor finantei tinuti ca responsabili ai crizei. Acolo unde Goldman Sachs putea cu usurinta sa-si exersese talentele, o serie de cazuri – Grecia, speculatia împotriva euro-ului, scandalul Abacus în care a fost implicat francezul goldmanian Fabrice Tourre – i-au pus în spate puterea publica.
Carnetul de adrese este util dar nu suficient în sine pe o planeta financiara complexa si tehnica si fata la o noua generatie de industriasi mai putin framântati de respect pentru establishement. Patronii europeni plecati la cucerirea lumii s-au emancipat de cruciatii Înaltei finante stil Goldman Sachs. Cautarea valorizarii actionarului, exigentele de transparenta a conturilor si imperativele expansiunii în strainatate slabesc “efectul de retea”. În cele din urma, deveniti mai exigenti cu privire la calitatea si independenta meseriei de consilier, clientii europeni, dar nu numai, cer respectul unui minim de etica. Si aici este care doare à propos de Goldman Sachs. Caci bancii îi place sa-si plaseze oamenii fara a lasa sa cada masca vreodata. De aceea oamenii sai devotati ascund aceasta filiatie când dau un interviu sau duc o misiune oficiala cum a fost cazul lui Monti  caruia i s-a încredintat în 2010 un studiu privind piata unica europeana de catre presedintele Comisiei, José Manuel Barosso).
Mario Draghi afirma ca intrând în functie în 2002, nu a avut nimic de-a face cu machiajul conturilor grecesti, orchestrat doi ani mai devreme de catre banca. Si el a demisionat în 2005, fie cu un an înainte ca Goldman Sachs sa revânda o parte din “Swap” în chestiune la National Bank of Greece, prima banca comerciala a tarii, condusa de un fost goldmanian, Petros Christodoulos, astazi responsabil al organismului de gestionare a datoriei grecesti.
Marc Roche
Cititi va rog si:
Comentariu saccsiv:
Detalii despre gigantul bancar:
De ce apar astfel de date in mass-media? Simplu. Masele trebuie sa stie, caci maselor li se pregatesc tintele impotriva carora vor navali cu furie:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu